Ko je Benjamin Netanyahu, povratnik na mjesto izraelskog premijera

Nakon koaliranja sa kranjim desničarskim strankama, Benjamin Netayaju počinje šesti mandat na mjestu premijera.

Netanyahu je optužen za prevaru, zlouporabu povjerenja i korupciju (Reuters)

Nakon pobjede na izborima 1. novembra, Benjamin Netanyahu, poznat i kao „Bibi“, vraća se na mjesto premijera, u svom šestom mandatu.

Njegova nova krajnje desna vlada, najreligioznija i najtvrdokornija u historiji Izraela, sastoji se od ultraortodoksnih stranaka, ultranacionalističke vjerske frakcije i njegove stranke Likud.

Netanyahu, kojem se sudi za korupciju, izraelski je premijer s najdužim stažom, a sada je i na čelu najdesnije orijentirane izraelske vlade.

Evo šta trebate znati o Netanyahuu:

Pozadina i porijeklo

 • Netanyahuova majka Tzila Segal, bila je Jevrejka rođena u Izraelu, a njegov otac Benzion Netanyahu bio je sekularni Židov iz Poljske. Otac, rođen kao Benzion Mileikowsky, promijenio je ime u Benzion Netanyahu nakon što se nastanio u Palestini. Neke od korijena vuče iz Španije.
 • Rođen je u Jaffi 1949, a kasnije je odrastao u Jerusalemu i pohađao srednju školu u SAD-u.
 • Netanyahuov otac bio je “revizionistički cionist” koji je vjerovao da Izrael treba biti s obje strane rijeke Jordan, odbijajući kompromise sa susjednim arapskim državama.

Uspon na vlast

 • Vojni kapetan: Godine 1967. Netanyahu se pridružio izraelskoj vojsci i ubrzo postao elitni komandos koji je služio kao kapetan tokom arapsko-izraelskog rata 1973. godine.
 • Ambasador: Godine 1982. imenovan je zamjenikom šefa misije u izraelskoj ambasadi u Washingtonu. Godine 1984. imenovan je izraelskim ambasadorom u Ujedinjenim nacijama.
 • Zamjenik ministra vanjskih poslova: Godine 1988. Netanyahu je imenovan zamjenikom ministra vanjskih poslova u kabinetu tadašnjeg premijera Yitzhaka Shamira.
 • Predsjednik Likuda: Došavši do mjesta predsjednika desničarske stranke Likud 1993, Netanyahu je orkestrirao povratak stranke na vlast nakon poraza na izborima 1992. Kasnije je Netanyahu izgubio vodstvo Likuda od Ariela Sharona, a vratio ga je tek nakon što je Sharon napustio Likud i osnovao Kadimu 2005.
 • Premijer: Bio je premijer od 1996. do 1999. i rekordnih 12 godina od 2009. do 2021. Ovog mjeseca počinje njegov šesti mandat premijera.

Zašto mu se sudi?

 • Netanyahu je optužen za prevaru, zlouporabu povjerenja i korupciju. Optužen je 2019. u dugotrajnim slučajevima koji su uključivali darove od prijatelja milionera i za navodno traženje regulatornih usluga za medijske tajkune u zamjenu za povoljno izvještavanje.
 • On je negirao bilo kakvu krivicu. Odbijao je pozive da se povuče s čela zemlje nakon što je protiv njega podignuta optužnica 2019. i kritikovao je policiju, medije i sudove zbog pokretanja “lova na vještice” protiv njega.
 • Optužbe za korupciju bile su jedan od glavnih faktora ujedinjenja izraelskih političara iz cijelog političkog spektra protiv njega, što je na kraju dovelo do njegovog gubitka vlasti nakon parlamentarnih izbora u martu 2021.

Šta očekivati od njegove nove vlade?

 • Među Netanyahuovim najkontroverznijim potezima bila je koalicija s nekoliko pripadnika izraelske krajnje desnice, uključujući osobe poput Itamara Ben-Gvira, koji je prethodno bio pristaša Kacha, koji se sada smatra “terorističkom” grupom u Izraelu. Netanyahu je dao Ben-Gviru, koji je sada šef stranke Jevrejska moć, da vodi prošireno ministarstvo sigurnosti.
 • Ben-Gvir, zajedno sa svojim kolegom, vođom krajnje desnice i budućim ministrom Bezalelom Smotrichem, ima dugu historiju korištenja zapaljive retorike protiv Palestinaca. Oni se protive palestinskoj državnosti i podržavaju širenje izraelske kontrole nad okupiranom Zapadnom obalom.
 • Nova vlada izazvala je strah od vojne eskalacije na Zapadnoj obali usred najgoreg nasilja na palestinskoj teritoriji pod izraelskom okupacijom u posljednjih gotovo 20 godina.
 • U intervjuu za televiziju Channel 12 kasno u utorak, ministar obrane u odlasku Benny Gantz izrazio je “strah” zbog “ekstremističkog usmjerenja” nove vlade, za koje je rekao da bi “moglo uzrokovati sigurnosnu eskalaciju”.
Izvor: Al Jazeera i agencije