Kako će se Palestinci nositi s Netanyahuovom novom vladom

Palestinci imaju neviđenu priliku da aktiviraju bojkot i nametnu izolaciju Izraelu, smatra Mustafa al-Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative.

Al-Barghouti smatra da Netanyahuova nova vlada potvrđuje da je cionistički pokret počeo da otkriva svoje karte i svoje namjere i ciljeve (Reuters)

Dr. Mustafa al-Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative je, u gostovanju u programu Al Jazeere “Iza vijesti”, naglasio da Palestinci imaju neviđenu priliku da aktiviraju bojkot i nametnu izolaciju Izraelu.

Vlada lidera desničarske partije Likud Benjamina Netanyahua kao da je došla da u potpunosti ovjekovječi zločinački režim aparthejda, kazao je Al-Barghouti.

Knesset (izraelski parlament) u četvrtak je, sa većinom od 63 glasa, izglasao povjerenje novoj vladi na čelu s Netanyahuom, koju čine stranka Likud, krajnje desničarske stranke Vjerskog cionizma i stranke ultraortodoksnih Jevreja.

Al-Barghouti je pozvao Palestince da slijede strategiju izolacije i opsade, kao i na eskalaciju pokreta za bojkot Izraela na međunarodnom nivou, pored toga da se pokrene široka kampanja na arapskom nivou, pogotovo jer je jedan od Netanyahuovih ciljeva širenje procesa normalizacije odnosa s arapskim zemljama u regiji čime se želi uništiti palestinsko pitanje.

Kaže da izbori koji su danas pred Palestincima nalažu da zaustave, kako je nazvao, bijedne sporazume s Izraelom, poput onoga iz Osla, da prekinu sigurnosnu koordinaciju s okupacijom i ubrzaju ujedinjenje palestinskih redova na programu otpora.

Al-Barghouti smatra da Netanyahuova nova vlada potvrđuje da je cionistički pokret počeo da otkriva svoje karte i svoje namjere i ciljeve. Naglašava da se program ove vlade zasniva na “aneksiji Zapadne obale i širenju doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali i drugim mjestima, te na tvrdnjama da je Palestina isključivo pravo Jevreja i da u njoj nema mjesta za Palestince, što znači da ima namjeru izvršiti etničko čišćenje”.

Važno je napomenuti da su stranke koje učestvuju u vladi potpisale dokument koji sadrži temelje na kojima je izgrađena vladina koalicija, prema kojima jevrejski narod ima ekskluzivno i neosporno pravo na zemlju Izrael, te da će vlada raditi na tome da razvija doseljenička naselja i promovira imigraciju Jevreja u Izrael, navodi se u zvaničnom saopćenju.

Ideološki projekat

U osvrtu na sastav nove izraelske vlade, Adel Shadid, istraživač specijaliziran za izraelska pitanja, ističe da ona uključuje grupu koja miješa religijsko i baštinsko razumijevanje, a njen program se zasniva na ideji ekskluzivnog prava Jevreja na teritorije historijske Palestine. To znači potpuno potiranje Palestine i palestinskog naroda, kazao je.

Dodaje da je to vlada koja nastoji implementirati religijski, ideološki i nacionalni projekat koji poništava postojanje palestinskog naroda.

Također, članovi vlade su jevrejski ekstremisti i, u skladu sa njihovim vjerovanjem, ne pridaju važnost međunarodnim stavovima izvana, niti glasovima koji se protive ovoj vlasti unutar zemlje. Istraživač specijalizovan za izraelska pitanja isključio je mogućnost da će se isprofilirati desničarska opozicija, jer je vlada dobila glasove Knesseta.

Međutim, gost emisije “Izvan vijesti” ukazao je na važnost protesta hiljada sekularnih Jevreja protiv vlasti, za koju je rekao da je stvorila veliku podjelu u društvu i u izraelskoj vojsci.

Dan prije potvrde nove vlade, više od 100 bivših izraelskih ambasadora i diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost da bi politika vlade, koju vodi Netanyahu, mogla naštetiti vanjskim odnosima Tel Aviva.

Izvor: Al Jazeera