Jordan strahuje od dolaska novih palestinskih izbjeglica

Novi izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je svoju krajnje desnu vladu, u njoj su i ultraortodoksne stranke koje su najavile daljnje naseljavanje okupiranih palestinskih područja.

Jordan, zemlja s najviše izbjeglica na svijetu po broju stanovnika, strahuje od dolaska novih izbjeglica iz susjedne Palestine (Reuters)

Jordan, zemlja s najviše izbjeglica na svijetu po broju stanovnika, strahuje od dolaska novih izbjeglica iz susjedne Palestine nakon što je u Izraelu uspostavljena krajnje desna vlada koja najavljuje širenje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim područjima, javlja Hina.

U Jordanu živi 10,4 miliona stanovnika od čega su 2,4 miliona izbjeglice iz Palestine. Jedan od njih je i Mohammad, sredovječni učitelj koji je potomak izbjeglica protjeranih iz njihovih domova u Palestini godine 1948. kada je na tadašnjem britanskom protektoratu uspostavljen Izrael. To je dovelo do arapsko-izraelskog sukoba koji traje već desetljećima i kojem se ne nazire kraj.

Dok sjedi u lobiju malog hostela u glavnom gradu Jordana Amanu i gleda vijesti na televiziji, Mohammad je zabrinut da bi se nakon dolaska nove izraelske vlade ponovno mogao povećati broj palestinskih izbjeglica. “Sve će nas protjerati ovdje u Jordan, sabiti nas u pustinju”, kaže Mohammad.

Kao i brojni drugi stanovnici Jordana, Mohammad strahuje da će u tu zemlju uskoro stići dodatni očajni ljudi jer je nasilje na palestinskim teritorijima nanovo erumpiralo.

Daljnje naseljavanje palestinskih područja

Novi izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je predstavio svoju krajnje desnu vladu. U njoj su i ultraortodoksne stranke koje su najavile daljnje naseljavanje okupiranih palestinskih područja židovskim naseljenicima jer tu zemlju ne smatraju okupiranom nego židovskom od antičkih vremena.

Gradnja takvih naselja je nezakonita prema međunarodnom pravu, poručili su Ujedinjeni narodi. UN se zalaže za “rješenje dvije države”, Izraela i Palestine, koje bi živjele u miru jedna pored druge temeljem granica iz 1967. godine. Izrael gradnjom jevrejskih naselja na okupiranom području onemogućuje postizanje tog rješenja.

“Jevrejski narod ima ekskluzivno i neotuđivo pravo na svim dijelovime zemlje Izraela. Vlada će promovirati i razvijati gradnju naselja (…)”, saopćila je u srijedu Netanyahuova desna stranka Likud.

Palestinci se osjećaju napuštenima od strane međunarodne zajednice, napose EU-a i Zapada. Ministar vanjskih poslova u vladi Palestinske samouprave Riyad al-Maliki smatra da je rat u Ukrajini “oteo” pozornost međunarodne zajednice pa ona ne posvećuje pažnju izraelskoj okupaciji Palestine.

“Ukrajina ne samo da je otela politički interes međunarodne zajednice, nego i financijske kapacitete zemalja koje su dosad pridavale veću pozornost palestinskom pitanju te slale humanitarnu pomoć”, rekao je Al-Maliki u Barceloni, gdje je ranije ovaj mjesec sudjelovao na sastanku Unije za Mediteran.

‘Zapad je licemjeran’

“SAD i evropske zemlje imaju veliki interes u Ukrajini pa to utječe na nas”, dodao je.

Na tržnici u Amanu, uz voće i povrće prodaju se i kufije, palestinske crno-bijele marame, a jedan prodavač koji je želio ostati anoniman rekao je da Jordanci “snažno suosjećaju s palestinskim narodom”. “Svi su ga napustili, pa čak i naša vlada. Mislim da će Jordan nastaviti primati izbjeglice a vlada zauzvrat dobivati novac od Zapada. Istovremeno se neće ništa promijeniti u Palestini”, rekao je.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi smatra da je Zapad licemjeran, odnosno da ima dvostruke standarde kada je riječ o Izraelu i Rusiji, kojoj je nametnuo sankcije. “Potrebno je poštivati povelje UN-a i u Ukrajini i u Palestini. Svima je potrebno omogućiti slobodu i dostojanstven život”, rekao je ministar Safadi na otvaranju foruma Unije za Mediteran. Zatražio je od međunarodne zajednice da zaustavi okupaciju i prizna Palestinu.

Al-Maliki je kazao da je “palestinsko pitanje stalno na dnevnom redu međunarodne zajednice pa je dio zemalja već iscrpljen i umoran”. “S druge strane to odražava neuspjeh međunarodne zajednice da konačno pronađe rješenje i omogući palestinskom narodu pravo na samoodređenje i državu”, naglasio je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada