Bolivijsko tužiteljstvo traži istražni zatvor za opozicionog guvernera Camacha

Guverner departmana Santa Cruza i jedan od glavnih predstavnika bolivijske desnice uhapšen je u srijedu te je prebačen u glavni grad La Paz.

Skupina demonstranata zatražila je u Santa Cruzu njegovo hitno oslobađanje te je pozvala na opći štrajk, uključujući i blokadu autocesta (Reuters)

Bolivijsko tužiteljstvo zatražilo je da se opozicionom guverneru Luisu Fernandu Camachu odredi šestomjesečni istražni zatvor nakon što je osumnjičen za aktivnosti povezane sa svrgavanjem bivšeg predsjednika Eva Moralesa, prenosi Hina.

Guverner departmana Santa Cruza i jedan od glavnih predstavnika bolivijske desnice uhapšen je u srijedu te je prebačen u glavni grad La Paz, što je izazvalo demonstracije i podiglo napetosti između njegove bogate poljoprivredne baze u regiji Santa Cruz i nacionalnih vlasti.

Skupina demonstranata zatražila je u Santa Cruzu njegovo hitno oslobađanje te je pozvala na opći štrajk, uključujući i blokadu autocesta.

Camachu terete za “terorizam”, a istraga obuhvaća zloupotrebe položaja i utjecaja te napad na predsjednika Eva Moralesa i druge državne dužnosnike, rekao je u četvrtak državni tužilac Omar Mejillones.

Camacho tvrdi da nije planirao državni udar

Optužbe su povezane sa svrgavanjem bivšeg ljevičarskog predsjednika koji je 2019. proglasio izbornu pobjedu na spornim predsjedničkim izborima ali je slijedom žestokih demonstracija od kojih je neke vodio Camachu pobjegao iz zemlje.

Camacho od ranije tvrdi da nije planirao državni udar i radije govori o narodnoj pobuni protiv Eva Moralesa. U izjavi je poručio da optužbama na njegov račun nedostaje “istine i vjerodostojnosti” dok je njegov advokat Juan Carlos rekao da je “nepravedno” pritvoren.

Bivši predsjednik Morales rekao je u srijedu kako se nada da će to hapšenje nakon tri godine dovesti do pravde.

Četvrtak u Santa Cruzu prošao je mirno nakon što je hapšenje u srijedu dovelo do sukoba policije i demonstranata koji su zapalili ured tužitelja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada