Zbog rasizma sa popisa svjetske baštine se skida festival u Belgiji

UNESCO je odlučio sa liste nematerijalne svjetske baštine povući tradicionalni folk festival ‘Ducasse d'Ath’, na kojem se kao lik pojavljuje ‘Divljak’ namazan crnom bojom.

Festival posljednji vikend u augustu privuče desetke hiljada posjetitelja (Reuters)

UNESCO je odlučio sa liste nematerijalne svjetske baštine povući tradicionalni belgijski folk festival “Ducasse d'Ath”, na kojem se kao lik pojavljuje “Divljak” namazan crnom bojom i s lancima oko zapešća.

Festival, koji datira iz 16. stoljeća i uprizoruje pobjedu Davida protiv Golijata, od 2008. godine nalazi se na popisu nematerijalne svjetske baštine, prenosi Hina.

Događaj poznat po procesiji “divova”, koji utjelovljuju brojne likove iz lokalne historije, održava se svake godine u augustu u gradu Athu.

Ove godine je više afričkih zemalja postavilo pitanje vezano uz “Ducasse d'Ath” na 17. zasjedanju Odbora nematerijalne baštine UNESCO-a u Rabatu.

Delegacije su istaknula da treba ukloniti festival sa popisa u kontekstu pokreta “Black Lives Matter” i migrantske krize.

“Ja sam Afrikanac i duboko sam šokiran… UNESCO ne smije prihvatiti da se na festivalu pojavljuje takva figura”, rekao je predstavnik Maroka Samir Addhare.

Rasizam, diskriminacija, antisemitizam

Belgija je osudila svaki oblik rasizma i diskriminacije, “shvatajući ozbiljnost situacije” i pozvala grad Ath da razmisli o poruci koju šalje njihov festival.

Festival posljednji vikend u augustu privuče desetke hiljada posjetitelja, a glavna atrakcija je nedjeljna povorka u kojoj je lik “Divljaka” glavna zvijezda.

Krajem 2019. godine UNESCO je povukao sa popisa nematerijalne kulturne baštine karneval u Aalstu, također u Belgiji, zbog antisemitizma.

Iste su godine glavna atrakcija bile karikature ortodoksnih Jevreja koji stoje na vrećama zlata.

Gradske vlasti su tvrdile da se radi o satiri i da lokalni stanovnici imaju “najbolji smisao humor na svijetu”.

Belgijska jevrejska zajednica, koja ima oko 40.000 pripadnika, ocijenila je da se nesumnjivo radi o antisemitizmu, podsjećajući da su nacisti upravo na taj način portretirali Jevreje.

Izvor: Agencije