Švedska izručila Ankari prvog osuđenog za terorizam u Turskoj

Posljednji potez Stockholma prvi je konkretan korak Švedske u onome što od nje traži Turska na njenom putu ka članstvu u NATO.

Mahmut Tat, osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora u Turskoj, sinoć je dopremljen u Istanbul i prevezen u pritvor (EPA)

Švedska je Turskoj izručila prvu osobu osuđenu zbog povezanosti s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Mahmut Tat, osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora u Turskoj, sinoć je dopremljen u Istanbul i prevezen u pritvor. Tat je sklonište u Švedskoj zatražio 2015. godine, ali mu je to odbijeno, a nedavno ga je privela švedska policija, prenosi Tanjug pisanje ruske agencije TASS.

Vijest je potvrdila i turska novinska agencija Andolija.

Turski uslovi za švedski ulazak u NATO

To je prvi konkretan korak Švedske u sprovođenju memoranduma o članstvu u NATO-u, potpisanog sa Turskom u junu, koji podrazumijeva izručenje ljudi umiješanih u terorističke aktivnosti, izvijestila je danas NTV.

Izručenje Tata obavljeno je dva dana nakon razgovora ministara vanjskih poslova Turske i Švedske na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu.

Turski ministar Mevlut Cavusoglu je nakon sastanka napomenuo da Ankara uvažava odlučnu namjeru Švedske da pristupi NATO-u, ali da očekuje konkretne korake u primjeni sporazuma o izručenju terorista Turskoj.

Izvor: Agencije