Predstavljen novi nuklearni bombarder u SAD-u

Procjenjuje se da avion košta 750 miliona dolara; američka vojska ih planira nabaviti 100.

B-21, koji ima oblik krila u letu, moći će nositi konvencionalno i nuklearno oružje (Reuters)

Američka kompanija za zrakoplovstvo i odbrambenu tehnologiju Northrop Grumman predstavila je svoj novi avion B-21 Raider prvi u novoj floti nuklearnih bombardera dugog dometa namijenjenih za potrebe ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Avion je predstavljen na svečanoj ceremoniji u Palmdaleu, u Californiji, gdje su posjetioci mogli vidjeti novi bombarder, prenosi Tanjug izvještaj Reutersa.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da to nije samo još jedan avion, nego i pokazatelj odlučnosti SAD-a da se brani.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje.

Skoro svi podaci o avionu su tajni

Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je povjerljiv.

Prije 12 godina, bilo je predviđeno da jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Zrakoplovstvo SAD-a planiralo je kupiti najmanje 100 ovih aviona i početi ih ubacivati u flotu umjesto bombardera B-1 i B-2.

Northrop je 2015. godine pobijedio na tenderu tim Boeing i Lockheed Martin, koji su zajednički nastupili.

Northrop naziva B-21 avionom šeste generacije, s obzirom na mogućnost da se lako spaja sa ostalim avionima i jednostavnu integraciju budućih oružja u svoje sisteme.

Izvor: Agencije