SAD dodao plaćenike Wagnera na crnu listu

SAD je stavio latinoameričke neprijatelje Kubu i Nikaragvu kao i rusku plaćeničku Wagner grupu na crnu listu država i aktera koji guše religijske slobode u svijetu.

Wagner grupa je stavljena na listu zbog svojih navodnih aktivnosti CAR-u, Maliji, Libiji, Ukrajini i Rusiji Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države dodale su latinoameričke neprijatelje Kubu i Nikaragvu kao i rusku plaćeničku Wagner grupu na crnu listu država i aktera koji guše religijske slobode, otvarajući put ka uvođenju potencijalnih sankcija.

“Širom svijeta, vlade i nedržavni akteri maltretiraju, prijete, zatvaraju i čak ubijaju pojedince na osnovu njihovih uvjerenja. SAD neće stajati po strani”, naveo je državni sekretar Antony Blinken u saopćenju.

Wagner grupa je stavljena na listu zbog svojih navodnih aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici (CAR), gdje sukobi traju gotovo 10 godina.

Ruska plaćenička grupa također je uključena u sukobe u Maliju a optužena je za kršenje ljudskih prava u Libiji, Siriji i Ukrajini.

Kuba i Nikaragva su označene kao “zemlje posebnog interesa”, što znači da dvije države koje vode ljevičari a koje su već pod sankcijama SAD-a, mogu biti suočene sa dodatnim mjerama.

Autoritarni predsjednik Nikaragve Daniel Ortega obračunava se sa Katoličkom crkvom otkako je optužio da podržava antivladine proteste 2018, koji su ugušeni tako što je stotine ljudi ubijeno.

Bez mjera protiv saveznika

Označavanje Kube je posljednji potez kojim administracija Joe Bidena vrši pritisak na otok, što je značajno unazadilo prethodne korake administracije Baracka Obame da se Washington otvori prema ovoj zemlji.

U posljednjem godišnjem izvještaju o religijskim slobodama objavljenom u junu, State Department ukazao je na nasilje i hapšenje kubanskih religijskih zvaničnika zbog navodne uloge u rijetkim javnim protestima.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je ove optužbe SAD-a i nazvao ih “neiskrenima”.

Na crnoj listi ostale su i zemlje iz 2021, Kina, Eritreja, Iran, Mijanmar, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, Tadžikistan i Turkmenistan.

Očekivano, nikakve mjere nisu poduzete protiv Indije, koju SAD vidi kao sve većeg ključnog saveznika, uprkos upozorenjima da su prava manjina značajno pogoršana tokom vladavine premijera Narendre Modija.

Blinken je dodao da su CAR i Vijetnam na listi posmatranja, što znači da će biti na crnoj listi ako ne napreduju.

Također, Vijetnam je dodan na tu listu, jer, kako se navodi, komunističke vlasti maltretiraju nepriznate religijske grupe, uključujući neke ckrve i budističke grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije