Vojska SAD-a: Kineski avion prišao na šest metara američkom, manevrom izbjegnut sudar

U incidentu su učestvovali borbeni avion kineskog zrakoplovstva J-11 i američki avion RC-135, navela je američka vojska.

Incident se dogodio 21. decembra (Reuters)

Kineski vojni avion približio se na šest metara avionu američkih snaga i primorao ga da izvede manevar kako bi izbjegao sudar iznad Južnog kineskog mora, saopštila je u četvrtak američka vojska.

U incidentu su učestvovali borbeni avion kineskog zrakoplovstva J-11 i američki avion RC-135, navela je američka vojska u saopštenju, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Incident se dogodio 21. decembra, stoji u saopštenju.

“Združene indopacifičke snage SAD-a posvećene su slobodnoj i otvorenoj indopacifičkoj regiji i nastavit će letjeti, ploviti i djelovati na moru i u međunarodnom zračnom prostoru, vodeći računa o sigurnosti svih plovila i aviona prema međunarodnom pravu”, dodaje se u priopćenju.

‘Opasno ponašanje kineskih vojnih aviona’

Na sastanku sa svojim kineskim kolegom u novembru, američki ministar odbrane Lloyd Austin ukazao je na potrebu poboljšanja komunikacije u kriznim situacijama, a također je primijetio ono što je nazvao „opasnim ponašanjem kineskih vojnih aviona“.

Australsko ministarstvo odbrane priopćilo je u junu da je kineski borbeni avion u maju opasno presreo australski vojni nadzorni avion u regiji Južnog kineskog mora.

Australija je tada priopćila da je kineski mlažni avion letio vrlo blizu RAAF-ovog aviona i ispustio male komadiće aluminija koji su ušli u motor australskog aviona.

Izvor: Agencije