Gotovo 90 posto Lavova bez struje, mrak u kijevskom metrou

“Devedeset posto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju”, rekao gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij.

U kijevskom metrou prijavljeno je da nestaje struja i da se gase svjetla, prenose ukrajinski mediji (Reuters)

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij saopštio je danas da je gotovo 90 posto grada ostalo bez struje, da tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju, a da su mogući prekidi u vodosnabdjevanju.

“Devedeset posto grada je bez struje. Čekamo dodatne informacije elektrodistribucije. Tramvaji i trolejbusi ne saobraćaju. Može doći do prekida u vodosnabdjevanju. Prelazimo na rad dizel agregata na kritičnim infrastrukturnim objektima”, napisao je Sadovoj na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je danas stanovništvo ukrajinske prijestolnice na moguće nestanke struje poslije najnovijih ruskih raketnih udara na Kijev i pozvao sve da se blagovremeno snabdiju vodom.

U kijevskom metrou prijavljeno je da nestaje struja i da se gase svjetla, prenose ukrajinski mediji.

Polovina energetskog sistema Ukrajine izvan sistema

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra – dva dana nakon napada na Krimski most, koji Rusija smatra terorističkim, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Udari se izvode na energetske objekte, kao i objekte odbrambene industrije, vojne komande.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je prošlog mjeseca da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji izvan funkcije.

Ranije ovog mjeseca je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se za sada ne može u potpunosti obnoviti energetski sistem Ukrajine.

Izvor: Agencije