Netanyahu položio zakletvu i počeo šesti premijerski mandat u Izraelu

Polaganje zakletve označava povratak Netanyahua na vlast i dolazak vlade koja izaziva strah među Palestincima, ali i lijevo orijentiranim Izraelcima.

Netanyahu je položio zakletvu nekoliko trenutaka nakon što je izraelski parlament Knesset izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi (Reuters)

Benjamin Netanyahu položio je zakletvu u izraelskom parlamentu, čime je ozvaničen njegov povratak na mjesto premijera i stvaranje krajnje desne vlade.

Netanyahu je položio zakletvu nekoliko trenutaka nakon što je izraelski parlament Knesset izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi.

Od 120 zastupnika, 63 su glasala za novu vladu, a 54 je bilo protiv.

Polaganje zakletve označava povratak Netanyahua na vlast i dolazak vlade koja izaziva strah među Palestincima, ali i lijevo orijentiranim Izraelcima.

Netanyahu, koji je bio premijer između 1996. i 1999, a zatim između 2009. i 2021. godine, obratio se Knessetu uoči glasanja.

Netanyahu, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, ima većinu u Knessetu.

Verbalni napadi dijela zastupnika

Tokom govora u Knesetu bio je izložen verbalnim napadima dijela zastupnika.

Rekao je da će završetak “arapsko-izraelskog sukoba” biti njegov glavni prioritet, kao i zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, te izgradnja izraelskih vojnih kapaciteta.

“Formiranje ove vlade umnogome se razlikuje od svih prethodnih vlada. To je najultraortodoksnija, ultrajevrejska, ultranacionalistička koalicija”, rekla je novinarka Al Jazeere Sara Khairat ispred parlamenta u zapadnom Jerusalemu, gdje su se ljevičarski Izraelci okupili kako bi protestovali.

No, dodaje Khairat, Netanyahu je još uvijek bio fokusiran na slanje domaće poruke Izraelcima.

“On (Netanyahu) obećava da će sniziti cijene i pomoći Izraelcima koji se suočavaju sa ekonomski teškim vremenima”, rekla je.

Ljevičarski Izraelci okupili su se ispred zgrade Knesseta kako bi protestovali protiv nove vlade (Reuters)

Očekuje se da će Netanyahuova pobjeda na parlamentarnim izborima 1. novembra okončati godine političkih nemira u Izraelu, pri čemu su vlade često padale, a izbori održani pet puta u manje od četiri godine.

Velik dio toga bio je rezultat intenzivnog političkog protivljenja Netanyahuu, kojem se sudi za korupciju, što on poriče.

No, bili su potrebne sedmice natezanja i uvođenje novog zakona da bi njegovi novi krajnje desničarski i ultranacionalistički koalicijski partneri bili zadovoljni, kao i njegova stranka Likud.

Rezultat toga bila je koalicija koja širenje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, nezakonitih prema međunarodnom pravu, eksplicitno naziva kao svojim glavnim prioritetom.

‘Izrael ide u opasnom smjeru’

Čelnici krajnje desnice dobili su visoke položaje, poput vođe Religioznog cionizma Bezalela Smotricha i vođe Jevrejske moći Itamara Ben-Gvira, koji su prethodno izrazili podršku Baruchu Goldsteinu, Izraelcu koji je ubio 29 Palestinaca u pucnjavi u Ibrahimijevoj džamiji u Hebronu 1994. godine.

Izrael ide u “vrlo opasnom smjeru”, rekao je za Al Jazeeru ljevičarski član Knesseta Ofer Cassif sa protesta ispred parlamenta, dodajući da će dolazak nove vlade označiti Izrael kao “punopravnu fašističku državu”.

“Međunarodna zajednica mora biti svjesna toga i djelovati u skladu s tim”, dodao je Cassif.

Sastav nove vlade vjerojatno će dodatno zapaliti odnose s milionima Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Al Jazeera