Kina ponovo kreće s izdavanjem turističkih pasoša

Kina je prestala izdavati nove turističke pasoše odmah nakon izbijanja pandemije, pa su građani u inostranstvo mogli samo na hitna službena putovanja i studiranje.

Kineska komisija za zdravstvo objavila je da će 8. januara sniziti nivo opasnosti od korona virusa, što znači da će ukinuti i obavezni karantin za strane posjetitelje (Reuters)

Kinezi koji žele otići na odmor u inostranstvo moći će od početka iduće godine ponovno podnijeti zahtjev za izdavanje pasoša, objavila je uprava za useljeništvo nakon ublažavanja stroge politike suzbijanja COVID-a 19.

Kina je prestala izdavati nove turističke pasoše odmah nakon izbijanja pandemije, pa su građani u inostranstvo mogli samo na hitna službena putovanja i studiranje, prenosi Hina.

Nivo opasnosti

Početkom sedmice komisija za zdravstvo objavila je da će 8. januara sniziti nivo opasnosti od korona virusa, što znači da će ukinuti i obavezni karantin za strane posjetitelje. Donedavno su morali ostati u hotelskoj sobi najmanje pet dana – i to pod nadzorom.

Građani će pak ponovo moći dobiti pasoše za turističke posjete inostranstvu, saopćila je agencija za imigraciju.

Virus se u posljednje vrijeme ponovo ubrzano širi i prema službeno nepotvrđenim internim procjenama, samo u prve tri sedmice decembra COVID-om se zarazilo 248 miliona ljudi ili 18 posto stanovništva, navodi agencija dpa.

Izvor: Agencije