Kambodža: Desetak mrtvih i 30 ozlijeđenih u požaru u hotelu

U požaru koji je buknuo oko 23.30 sati u hotelu s kockarnicom Grand Diamond City u kambodžanskom gradu Poipetu, na zapadu, “poginulo je desetak i ozlijeđeno je 30 ljudi”.

Vatra je potpuno zahvatila zgradu hotela s više spratova i prolaz između dvaju objekata (Reuters)

Najmanje je deset ljudi izgubilo život u noći na četvrtak u velikom požaru u hotelu s kockarnicom na granici Kambodže i Tajlanda, u prazničnom vremenu krajem godine, prenosi Hina.

U požaru koji je buknuo oko 23.30 sati (17.30 sati po srednjoevropskom vremenu) u hotelu s kockarnicom Grand Diamond City u kambodžanskom gradu Poipetu, na zapadu, “poginulo je desetak i ozlijeđeno je 30 ljudi”, navodi se u privremenom izvještaju kambodžanske policije u koje je AFP dobio uvid.

Na snimkama se vidi opasan manevar vatrogasaca koji s dizalice pokušavaju izvući iz vatre ljude na balkonu i na prozorima.

Vatra je potpuno zahvatila zgradu hotela s više spratova i prolaz između dvaju objekata.

Ozlijeđeni su upućeni u bolnicu u susjednoj tajlandskoj pokrajini Sa Kaeu, rekao je izvor u tajlandskom ministarstvu vanjskih poslova.

Mobilizirani su i tajlandski vatrogasci, dodao je.

Vatra se brzo širila

Član tajlandske spasilačke ekipe rekao je za AFP da se vatra brzo proširila zbog tepisona na podovima.

U hotelu Grand Diamond City zaposleno je oko 400 ljudi, rekla je kambodžanska policija.

U vrijeme požara u zgradi su bili strani državljani, pišu mjesna glasila.

Državljanima Kambodže, jedne od najsiromašnijih azijskih zemalja, zabranjeno je kockanje u kockarnicama.

No u gradovima uz granicu poput Poipeta nikla su brojna kazina u koja dolazi tajlandska klijentela. Kockarnice su službeno zabranjene i u Tajlandu, zbog čega igrači prelaze granicu.

Nekoliko smrtonosnih požara

Zadnjih mjeseci u jugoistočnoj Aziji buknulo je nekoliko smrtonosnih požara u noćnim klubovima, koji uglavnom ne poštuju sigurnosne propise.

U augustu je u požaru u diskoteci blizu Pattayje, u Tajlandu, poginulo 26 ljudi, većinom mladih koji su se došli zabaviti.

Mjesec dana poslije, 32 osobe su izgubile život u požaru u karaoke baru u predgrađu Ho Ši Mina, u Vijetnamu.

Izvor: Agencije