Vrhovni sud SAD-a zadržao mogućnost protjerivanja migranata s granice

Za produženje mjere, nazvane ‘Naslov 42’, koja je od marta 2020. primijenjena oko 2.5 miliona puta, Vrhovni sud je glasao 5-4.

Ukidanje mjere osporilo je 19 američkih saveznih država koje su strahovale od priljeva migranata na granici s Meksikom (EPA)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zadržao je mjeru kojom se omogućuje protjerivanje migranata uhvaćenih na granici SAD-a i Meksika, donesene za vrijeme pandemije COVID-19.

Za produženje ove mjere, nazvane “Naslov 42”, koja je od marta 2020. primijenjena oko 2.5 miliona puta, Vrhovni sud je glasao 5-4, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U martu 2020. je vlada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa aktivirala ovaj zdravstveni sistem kako bi mogla bez odgode protjerati migrante bez boravišne dozvole uhapšene na kopnenim granicama, uključujući potencijalne tražitelje azila.

Ova mjera protjerivanja je trenutna i ne dopušta pravni lijek. Predviđene su rijetke iznimke, za određene nacionalnosti kao što su Ukrajinci zbog invazije Rusije na njihovu zemlju ili za maloljetnike bez pratnje.

Kršenje međunarodnog prava

Aktivisti za ljudska prava i stručnjaci smatraju to kršenjem međunarodnog prava. Za njih trenutni sistem samo potiče migrante da tajno prelaze granicu i preuzimaju sve veće rizike prelazeći pustinje ili rijeke.

Međutim, ukidanje mjere osporilo je 19 američkih saveznih država koje su strahovale od priljeva migranata na granici s Meksikom.

Vrhovni sud je mjeru sada zadržao na neodređeno vrijeme čime su raspršene nade zastupnika emigranata koji su očekivali da će ona biti ukinuta.

Mjera će ostati na snazi ​​dok Vrhovni sud ne odluči o meritumu ovog slučaja. Saslušat će argumente obje strane u februaru 2023. godine, a odluku će objaviti sljedećeg proljeća.

Republikanci pozdravili odluku

Odluku Vrhovnog suda odmah je pozdravio republikanski tabor.

“To će spriječiti ljude koji žive na granici da potonu u totalni haos”, rekao je teksaški izabrani dužnosnik Tony Gonzales.

“Duboko smo razočarani zbog svih očajnih tražitelja azila koji će i dalje patiti zbog “Naslova 42”, ali nastavit ćemo se boriti da na kraju ukinemo tu politiku”, rekao je Lee Gelernt, advokat pri Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU).

Američki predsjednik Joe Biden je tokom predizborne kampanje obećao opsežnu reformu migracijskog sistema, ali svi njegovi prijedlozi zakona zaglavili su u Kongresu.

Izvor: Agencije