Talibani brane ženama da rade u nevladinim organizacijama, ali uz izuzetke

Talibansko ograničenje kojim se Afganistankama zabranjuje dolazak na posao u nevladinim organizacijama izazvalo je bijes zapadnih zemalja i međunarodnih institucija.

Talibanske vlasti tvrde da se ne poštuje njihov kodeks odijevanja i da je pokušao riješiti problem dijalogom s nevladinim organizacijama sve dok to pitanje nije doprlo do višeg vodstvaa (Reuters)

Talibanska zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama u Afganistanu ne odnosi se na zaposlenice Ujedinjenih naroda, međunarodno žensko osoblje i žene koje pružaju zdravstvene usluge, piše dpa.

Talibanski ministar ekonomije Din Mohammad Hanif iznio je te izuzetke na sastanku s vršiteljem dužnosti šefa Misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) Ramizom Alakbarovim u Kabulu.

Kopiju bilješki sa sastanka, koju je prvo objavio njemački ARD, dobila je agencija dpa.

Najnovije talibansko ograničenje kojim se Afganistankama zabranjuje dolazak na posao u nevladinim organizacijama izazvalo je bijes zapadnih zemalja i međunarodnih institucija koje su zaprijetile da će prekinuti djelovanje u krizom pogođenoj zemlji ako se ne opozove ta zabrana. Nekoliko velikih nevladinih organizacija već je obustavilo svoj rad.

Prema dokumentu, Hanif je naveo da je glavni razlog odluke nepridržavanje talibanskih pravila i propisa u vezi nošenja hidžaba.

“Svaka vlada ima svoj okvir i propise koje treba poštovati, uključujući islamski hidžab i osiguravanje povoljnog radnog okruženja za žene”, citiran je Hanif.

‘Nepoštivanje kodeksa’

Talibanski ministar rekao je i da je tokom godine primijetio da se ne poštuje talibanski kodeks odijevanja i da je pokušao riješiti problem dijalogom s nevladinim organizacijama sve dok to pitanje nije doprlo do višeg vodstva.

Izvori iz nevladinih organizacija kažu da nisu opravdane optužbe o nepropisnom pokrivanju njihovog ženskog osoblja.

Prema jednoj nevladinoj organizaciji u Kabulu koja ima urede i u drugim pokrajinama, talibani nikada nisu ušli u njihove zgrade ili zaustavili automobile s njihovim zaposlenicama na kontrolnom punktu zbog neprikladnog odijevanja, a muškarci talibani nisu mogli ulaziti u dijelove ureda u kojima radi žensko osoblje.

Zaposlenik nevladine organizacije rekao je i da nikada nije čuo da je neka druga nevladina organizacija primila pritužbe u vezi s tim.

Preneseno je da je ministar rekao da će podržati pronalazak rješenja i da mu treba nekoliko dana da se obrati UNAMA-i s prijedlogom.

Voditelj Ureda UN-a za ljudska prava Volker Turk upozorio je da zabrane ženama da sudjeluju u obrazovanju i radu u Afganistanu mogu destabilizirati društvo i izazvati “užasne, kaskadne učinke” u zemlji.

“Ova neshvatljiva ograničenja ženama i djevojčicama ne samo da će povećati patnju svih Afganistanaca, već, bojim se, predstavljaju rizik izvan granica Afganistana”, upozorio je Turk u Ženevi, misleći na rizik novih valova izbjeglica.

Izvor: Agencije