Šta sadrži mirovni plan Zelenskog sa deset stavki?

Ukrajinski predsjednik poziva svijet da održi globalni mirovni samit koji bi se bazirao na njegovom prijedlogu.

Zelenski je o planu razgovarao i sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski aktivno promovira svoj mirovni plan koji sadrži deset stavki.

Zelenski je o njemu, između ostalih, razgovarao i sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, te poziva svijet da održi globalni mirovni samit koji bi se bazirao na ukrajinskom prijedlogu, piše Reuters.

Ovo su najvažniji dijelovi plana Zelenskog.

Šta traži Zelenski?

Zelenski je svoju mirovnu formulu prvi put najavio na novembarskom samitu zemalja članica Grupe G20.

Plan poziva na:

  • Nuklearna i sigurnost od radijacije, koja bi se fokusirala na sigurnost oko najveće nuklearne elektrane u Evropi Zaporožje, koji su okupirale ruske snage.
  • Sigurnost hrane, uključujući i zaštitu izvoza ukrajinskih žitarica najsiromašnijim državama svijeta.
  • Energetska sigurnost, sa fokusom na restrikcije cijena ruskih energenata, kao i na pomoć Ukrajini da obnovi elektroenergetsku infrastrukturu, čiju je polovinu Rusija oštetila.
  • Oslobađanje svih zatvorenika i deportovanih osoba, uključujući i ratne zarobljenike i djecu koja su deportovana u Rusiju.
  • Obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine uz  potvrdu od strane Rusije prema Povelji Ujedinjenih nacija, za šta Zelenski kaže da „ne može biti tema pregovora“.
  • Povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, uz obnovu državne granice Ukrajine s Rusijom.
  • Pravda, uključujući uspostavu specijalnog tribunala koji bi procesuirao ruske ratne zločine.
  • Prevencija ekocida i zaštita okoline, sa fokusom na deminiranju i ponovnoj uspostavi postrojenja za pročišćavanje vode.
  • Prevencija eskalacije konflikta i izgradnja sigurnosne infrastrukture euroatlantskog prostora, uključujući u garancije za Ukrajinu.
  • Potvrda da je rat završen, sa dokumentom koji bi potpisale sve strane.

U decembru, Zelenski je od lidera zemalja članica Grupe G7 tražio podršku za svoju ideju o globalnom mirovnom samitu koji bi se fokusirao na mirovni plan, „u cjelini, ili na određene tačke“.

Kakav je odgovor svijeta?

Rusija je odbacila mirovni prijedlog Zelenskog te istakla da se neće odreći teritorije koju je zauzela silom i anektirala, a koja predstavlja petinu Ukrajine.

Zelenski je predstavio plan svjetskim liderima, među kojima su Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi, čija zemlja predsjedava Grupom G20.

Dok je Zapad pomogao Ukrajini milijardama dolara vrijednom vojnom opremom i oružjem, reakcije na mirovni plan Zelenskog su oprezne.

Tokom posjete ukrajinskog čelnika Washingtonu 22. decembra, Biden je u izjavama rekao samo to da on i Zelenski “dijele potpuno istu viziju” mira i da je SAD predan osiguranju da se Ukrajina može braniti.

Čelnici država članica Grupe G7 rekli su da su predani uspostavljanju mira u Ukrajini “u skladu s njenim pravima sadržanim u Povelji UN-a”.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da su male šanse za bilo kakvim mirovnim pregovorima u skorije vrijeme.

“Vjerujem da će se vojni sukob nastaviti i mislim da ćemo još morati pričekati trenutak u kojem će biti mogući ozbiljni pregovori o miru”, rekao je krajem decembra.

Izvor: Al Jazeera