Španija najavljuje još 10 milijardi eura pomoći građanima

Zahvaljujući mjerama pomoći Španija će ove godine zabilježiti snažan ekonomski rast, po stopi većoj od pet posto što je više od očekivanog.

Paket pomoći uključuje jednokratni vaučer od 200 eura za gotovo 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim primanjima do 27.000 eura i produženje sniženih poreza na račune za energiju na prvu polovinu iduće godine (Reuters)

Španija će izdvojiti još 10 milijardi eura za nove mjere pomoći građanima u periodu visoke inflacije i skoka troškova života, podižući ukupnu vrijednost ovogodišnjih paketa podrški na 45 milijardi eura.

Paket pomoći uključuje jednokratni vaučer od 200 eura za gotovo 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim primanjima do 27.000 eura i produženje sniženih poreza na račune za energiju na prvu polovinu iduće godine, rekao je premijer Pedro Sanchez novinarima, prenosi Hina.

Službeni Madrid je već u martu i junu usvojio slične pakete koji su uključivali direktnu pomoć građanima, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu stanarina.

Mjere su zajedno s ograničenjem cijena plina za proizvodnju električne energije, koje je odobrila Evropska komisija, rezultirale padom stope inflacije na 6,7 posto u novembru, na najniži nivo među zemljama EU-a.

Smanjenje poreza

Cijene struje pale su u novembru za 22,4 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su cijene prehrambenih proizvoda ponovo porasle – i to za 15 posto.

Vlada je zato najavila da će smanjiti porez na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice kao što su hljeb, sir, mlijeko, voće, povrće i žitarice, sa četiri na nula posto. PDV na tjesteninu i jestiva ulja bit će prepolovljen – na pet posto, rekao je Sanchez.

Premijer je najavio i da će za 12 mjeseci produžiti subvencije za putovanje vozom na posao i u školu te limit za stanarine. Ukinut će ipak popuste na benzin, uz izuzetak sektora prijevoza tereta.

Zahvaljujući mjerama pomoći Španija će ove godine zabilježiti snažan ekonomski rast, po stopi većoj od pet posto, naglasio je Sanchez. Vlada je dosada prognozirala da će aktivnost porasti 4,4 posto.

Izvor: Agencije