Kineski diplomata: Do ujedinjenja Kine i Tajvana će neminovno doći

Kina smatra da je taj autonomni otok, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih historijskih provincija iako ga ne kontroliše.

Napori separatističkih snaga na Tajvanu su beskorisni, rekao je Wang Wenbin (EPA)

Ponovno ujedinjenje Tajvana sa kineskim kopnom predstavlja nezaustavljiv historijski trend, što čini beskorisnim svaki napor da se taj proces koči, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

”Ponovno ujedinjenje Kine je od najveće važnosti. Napori separatističkih snaga na Tajvanu su beskorisni”, rekao je Wang.

Tajvan produžuje vojni rok

Komentarišući odluku Tajvana da produži obavezno služenje vojnog roka sa četiri mjeseca na godinu dana počevši od 2024, on je izrazio uvjerenje da su kineski ”sunarodnici Tajvana veoma principijelni i da ih separatističke snage za nezavisnost Tajvana neće koristiti kao topovsko meso”.

Kina smatra da je taj autonomni otok, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih historijskih provincija iako ga ne kontroliše i pojačala je pritisak na Taipei posljednjih godina sprovodeći, između ostalog, upade u zonu zračne odbrane Tajvana.

Takvo djelovanje Kine pojačalo je tenzije sa SAD-om.

Izvor: Agencije