Kim Jong-un predstavio nove vojne ciljeve

Čelnici Sjeverne Koreje ranije su držali govore na Novu godinu, ali posljednjih godina Kim je sazvao višednevna okupljanja na kraju godine kako bi najavio važne političke odluke.

Sjevernokorejski lider odredio je smjer za "borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći (Reuters)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un predstavio je nove vojne ciljeve za 2023. na sastanku vladajuće Radničke stranke, izvijestili su državni mediji, nagovještavajući još jednu godinu intenzivnih testiranja oružja i napetosti, javlja Hina.

Drugog dana šestog proširenog plenarnog sastanka 8. centralnog odbora stranke, Kim je razmotrio “novostvorenu izazovnu situaciju” na Korejskom poluostrvu i šire političke krajolike, navodi se u izvještaju.

Sjevernokorejski lider odredio je smjer za “borbu protiv neprijatelja” i ciljeve za jačanje odbrambene moći, dodaje se.

“Precizirao je načela vanjskih poslova i smjer borbe protiv neprijatelja kojih se naša stranka i vlada moraju temeljito pridržavati kako bi zaštitili suverena prava i odbranili nacionalne interese”, objavila je službena novinska agencija KCNA.

“Novi temeljni ciljevi za jačanje odbrambenih sposobnosti kojima se treba snažno težiti 2023. predstavljeni su kao priprema za različite fluktuacije političke situacije.”

Nastavak ubrzavanja vojne izgradnje

KCNA nije dala pojedinosti o tim ciljevima, ali Kimove izjave mogle bi ukazivati na to da će zemlja nastaviti ubrzavati svoju vojnu izgradnju.

Sjeverna Koreja je ove godine ispalila veliki broj projektila, a mnoga su lansiranja bila osmišljena za razvoj strateškog oružja “vrhunskog prioriteta” prema petogodišnjem planu koji je postavljen na kongresu Radničke stranke početkom 2021.

Popis uključuje taktičko nuklearno oružje, novi interkontinentalni balistički projektil, hipersonične klizne bojeve glave, podmornice na nuklearni pogon i izviđački satelit.

Tokom plenarnog sastanka, Kim je također istaknuo “niz ozbiljnih nedostataka” uočenih u područjima kao što su nauka, obrazovanje i zdravstvo ove godine, te predložio načine za njihovo prevladavanje i istaknuo ključne zadatke za sljedeću godinu, rekla je KCNA.

Čelnici Sjeverne Koreje ranije su držali govore na Novu godinu, ali posljednjih godina Kim je sazvao višednevna okupljanja na kraju godine kako bi najavio važne političke odluke.

Izvor: Agencije