Rat u Ukrajini pomogao njemačkim izvoznicima oružja

Ukrajini su od početka godine isporučene haubice, višecijevni raketni bacači i sustav protuzračne obrane IRIS-T i ostala vojna oprema u vrijednosti 2,24 milijarde eura.

Više od četvrtine oružja i vojne opreme izvezeno je od 1. januara do 22. decembra u Ukrajinu koja se brani od ruske invazije (EPA)

Njemačka vlada odobrila je ove godine izvoz oružja u vrijednosti od najmanje 8,35 milijardi eura zbog rata u Ukrajini koji je potaknuo kancelara Olafa Scholza da odbaci ustavna ograničenja, prenosi Hina.

Više od četvrtine oružja i vojne opreme izvezeno je od 1. januara do 22. decembra u Ukrajinu koja se brani od ruske invazije.

Podatke je objavilo ministarstvo privrede na zahtjev parlamentarne zastupnice Ljevice Sevim Dagdelen, a agencija dpa dobila je uvid u odgovor.

Vladajuća koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala obećala je smanjiti izvoz oružja, ali je zbog ruske invazije na Ukrajinu i pomoći Kijevu promijenila mišljenje i odbacila ustavnu odredbu koja zabranjuje izvoz na ratom zahvaćena područja.

Službeni izvještaj u januaru

Ukrajini su tako od početka godine isporučene haubice, višecijevni raketni bacači i sustav protuzračne obrane IRIS-T i ostala vojna oprema u vrijednosti 2,24 milijarde eura.

Preostalih šest milijardi eura oružja najvećim je dijelom otpremljeno u Nizozemsku, SAD, Britaniju i Mađarsku.

Za 16-godišnjeg kancelarskog mandata Angele Merkel granica od šest milijardi eura premašena je samo pet puta, napominje dpa.

Službeni izvještaj o izvozu oružja bit će objavljen u januaru.

Izvor: Agencije