Netanyahu će u četvrtak predstaviti novu izraelsku vladu

Očekuje se da će nova vlada biti najviše desno orijentisana u historiji Izraela, iako njen sastav nije konačan.

Netanyahu je bio premijer od 1996. do 1999, pa potom uzastopno od 2009. do 2021. godine (EPA)

Budući premijer Izraela Benjamin Netanyahu predstavit će svoju novu vladu parlamentu – Knessetu – u četvrtak, najavio je predsjednik parlamenta Yariv Levin.

Kako je saopšteno o sastavu nove vlade će se glasati u 11:00 sati po lokalnom vremenu (10:00 po srednjoevropskom) na posebnoj sjednici Knesseta.

Netanyahu, vođa konzervativnog Likuda, koji je već bio premijer najduže u historiji Izraela, objavio je u srijedu prošle sedmice da će biti u mogućnosti obrazovati novu vladu sa svojim saveznicima iz ultradesnih i partija ultraortodoksnih Jevreja.

Netanyahuov Likud je sa tim partijama pobijedio na parlamentarnim izborima održanim 1. novembra, a rok da se postigne dogovor o novoj vladi je 11. decembar.

Tražio produženje od dvije sedmice

Pošto Netanyahuu to nije pošlo za rukom za predviđenih 28 dana, tražio je produženje od dvije sedmice, predviđene po izraelskom zakonu, piše agencija Beta.

Predsjednik Izraela Isaac Herzog mu je dao 10 dana da ispuni zadatak. Očekuje se da će nova vlada biti najviše desno orijentisana u historiji Izraela, iako njen sastav nije konačan.

U njoj će biti dvije partije ultraortodoksnih Jevreja, uz tri ultradesne.

Netanyahu je bio premijer od 1996. do 1999, pa potom uzastopno od 2009. do 2021. godine.

Izvor: Agencije