Tri međunarodne humanitarne organizacije obustavile rad u Afganistanu

Save The Children, Norwegian Refugee Council i Care naveli kako ne mogu efikasno doprijeti do svih onih u Afganistanu kojima je potrebna njihova pomoć.

Talibani zabranili rad ženama u nevladinim organizacijama (Reuters)

Tri velike međunarodne humanitarne organizacije obustavile su rad u Afganistanu nakon odluke talibana da zabrane ženama da rade u sektoru nevladinih organizacija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Organizacije Spasimo djecu (Save The Children), Norveško vijeće za izbjeglice (Norwegian Refugee Council) i Care navele su kako ne mogu efikasno doprijeti do djece, žena i muškaraca kojima je potrebna njihova pomoć u Afganistanu bez žena kao dijela njihovog osoblja.

Ove tri nevladine organizacije pružaju usluge zdravstvene zaštite, obrazovanja, zaštite djece i pomoć u ishrani.

Stotine uposlenica

Afganistanska administracija pod kontrolom talibana, naredila je u subotu svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da ženama koje su kod njih zaposlene zabrane da dolaze na posao.

“Mi smo se pridržavali svih kulturnih normi i jednostavno ne možemo raditi bez našeg posvećenog ženskog osoblja, koje nam je neophodno za pristup ženama kojima je očajnički potrebna pomoć”, rekao je Neil Turner, šef Norveškog vijeća za izbjeglice za Afganistan američkoj agenciji.

On je kazao da njegova organizacija ima 468 žena zaposlenih u Afganistanu, prenosi AP.

Izvor: Agencije