Tajvan: Najveći upad kineskih aviona u zonu protuzračne odbrane

Tajvansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da su 43 aviona prešla su centralnu crtu Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dvije strane koji se nalazi unutar odbrambene zone.

Tajvanska službena centralna novinska agencija rekla je da je riječ o najvećem upadu kineskih zračnih snaga do danas (AFP)

Sedamdeset i jedan avion kineske ratne avijacije, uključujući borbene lovce i bespilotne letjelice, ušao je u identifikacijsku zonu protuzračne odbrane Tajvana u posljednja 24 sata, saopćila je otočna vlada, što je najveći kineski upad do sada.

Četrdeset i tri aviona prešla su centralnu crtu Tajvanskog tjesnaca, neslužbenog tampona između dvije strane koji se nalazi unutar odbrambene zone, navodi tajvansko ministarstvo odbrane u izvještaju, dok Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini otoka na koji Kinezi polažu pravo, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Najveći kineski upad do sada

Tajvanska službena centralna novinska agencija rekla je da je to najveći upad kineskih zračnih snaga do danas, iako nije bilo osjećaja uzbune na otoku, koji zadnjih godina svjedoči stalnom porastu kineskog pritiska.

Kina, koja smatra Tajvan svojim teritorijem, rekla je da je u nedjelju izvela “udarne vježbe” u moru i zračnom prostoru oko Tajvana kao odgovor na, kako je rekla, provokaciju tog demokratski upravljanog otoka i Sjedinjenih Američkih Država.

Tajvan, koji snažno odbacuje zahtjeve Kine, rekao je da su vježbe pokazale da Peking uništava regionalni mir i pokušava zastrašiti njegove stanovnike.

Izvor: Agencije