Sud zabranio San Franciscu da uklanja beskućnike s ulica

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisco da, prije no što im obezbijedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja.

Procjenjuje se da u San Franciscu ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smještaju za njih (EPA)

Federalni sudija je privremeno zabranio San Franciscu da uklanja beskućnike s ulica, jer je gradska vlast prekršila sopstvenu politiku time što im nije ponudila smještaj.

Sud u Oaklandu je ove nedelje hitnom naredbom San Franciscu zabranio da ukloni šatore i konfiskuje stvari beskućnika, izvestio je lokalni list San Francisco Chronicle.

Grad su tužili beskućnici da bi spriječili San Francisco da prije no što im obezbijedi hiljade dodatnih kreveta u gradskim skloništima, demontira njihova improvizovana naselja, uglavnom u parkovima, i ukloni pojedinačne šatore s ulica iz haustora.

Tužioci – beskućnici su iznijeli da im gradska vlast nije davala smještaj, a uklanjala je njihove logore i nepropisno im plijenila ili bacala stvari, uključujući mobilne telefone, lijekove, lične dokumente, čak i ortopedska pomagala.

Argumenti grada u svoju odbranu bili su “potpuno neubjedljivi”, ocijenio je sud.

Gradonačelnica odbacuje odluku suda

U saopštenju, gradonačelnica San Francisca, London Nicole Breed, odbacila je odluku suda jer smatra da se gradovima ne može upravljati kako smatra sud.

“Već imamo premalo sredstava za rješavanje problema mentalno oboljelih koje vidimo na našim ulicama, a sada nam je rečeno da ne koristimo još jedno sredstvo (uklanjanje šatora beskućnika) koje pomaže dovođenje ljudi s ulice u smještaj i održava naše ulice bezbjednim i čistim za naše stanovnike”.

Breed je rekla da mnogi beskućnici “odbijaju usluge ili već imaju smještaj”, a ipak su i dalje na ulici, dok neki koriste ulične šatore za “dilanje droge, trgovinu ljudima i druge nezakonite aktivnosti”.

Procjenjuje se da u San Franciscu ima 7.800 beskućnika, a grad je priznao da nema dovoljno kreveta u smještaju za njih. Tako su u petak bila slobodna svega 34 kreveta, objavio je Komitet pravnika za građanska prava oblasti San Francisca.

Prošle sedmice savezni sudija je izdao hitnu zabranu da bi spriječio drugi grad, Phoenix u susjednoj Arizoni, da silom ukloni veliki kamp beskućnika u centru grada. Vlasti ne mogu da zabrane život u šatorima, ako im ne daju krevet u skloništu, a mogu samo da zaplijene onu imovinu beskućnika koja je nelegalna ili opasna.

Udruženje beskućnika Novog Meksika i drugi tužili su ove nedjelje grad Albuquerque čije službe, kako tvrdi, “uništavaju kampove i kriminalizuju ljude samo zato što su beskućnici”.

Izvor: Agencije