Osumnjičeni ubica Kurda u Parizu optužen i zatvoren

Osumnjičeni je optužen za ubistvo i pokušaj ubistva zbog rase, etničke pripadnosti, nacije ili vjere, kao i zbog nedozvoljene nabavke i držanja oružja.

Napad koji se dogodio u petak uzdrmao je kurdsku zajednicu koja je to osudila kao 'teroristički' čin (Reuters)

Francuski 69-godišnji penzioner, osumnjičen da je ubio troje Kurda i ranio još tri osobe u centru Pariza, koji je priznao da gaji “patološku mržnju prema strancima”, optužen je u ponedjeljak i određen mu je pritvor, potvrdio je sudski izvor.

Osumnjičeni mašinovođa u penziji, optužen je za ubistvo i pokušaj ubistva zbog rase, etničke pripadnosti, nacije ili vjere kao i zbog nedozvoljene nabavke i držanja oružja, rekao je taj izvor, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Pored troje Kurda, jedne žene i dva muškarca, osumnjičeni je ranio tri muškarca, od kojih jednog teško. Pet od šest žrtava imaju tursko državljanstvo, a jedna francusko.

Napad koji se dogodio u petak uzdrmao je kurdsku zajednicu koja je to osudila kao “teroristički” čin i za njega osumnjičila Tursku.

Kao reakcija na to francuski ambasador u Turskoj pozvan je u ponedjeljak na razgovor da bi Ankara izrazila protest zbog, kako ona vidi, antiturske propagande u Francuskoj nakon ubistva troje Kurda.

‘Želja da ubije migrante’

Tužiteljica Pariza Laure Beccuau rekla je da je rasizam kao motiv izgleda potvrđen i da je osumnjičeni opisan kao “depresivan” i “suicidalan” povjerio istražiteljima da je uvijek imao “želju da ubije migrante, strance” od kada je bio opljačkan 2016.

On je u napadu imao namjeru iskoristiti svu municiju i zatim da se ubije posljednjim metkom, ali ga je više ljudi zaustavilo u jednom frizerskom salonu prije nego što ga je policija uhapsila.

Prvi elementi istrage nisu ustanovili bilo kakvu vezu sa ekstremističkom ideologijom.

Osumnjičeni je već bio osuđen 2017. zbog nošenja zabranjenog oružja. Od decembra 2021. bio je optužen za nasilje sa oružjem sa predumišljajem i rasističke prirode.

On je ranio hladnim oružjem migrante u jednom “divljem” naselju u Parizu 8. decembra 2021. godine. Nakon godine pritvora, oslobođen je 12. decembra.

To što je u startu odbačeno da se radi o terorističkom napadu izazvalo je bijes i nerazumijevanje javnosti, a na brojnim demonstracijama u znak počasti žrtvama bilo je okršaja sa policijom.

Izvor: Agencije