Milion slučajeva covida-19 u kineskoj pokrajini Zhejiang

Kina već pet uzastopnih dana nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze diljem zemlje, rekao je u nedjelju kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Građani i stručnjaci su zatražili pouzdanije podatke uslijed naglog porasta slučajeva zaraze (EPA)

Kineska pokrajina Zhejiang blizu Šangaja suočava se s otprilike milion novih slučajeva zaraze covidom-19 svakog dana i očekuje se da će se ta brojka udvostručiti u nadolazećim danima, objavila je pokrajinska vlada u nedjelju, prenosi Hina.

Kina već pet uzastopnih dana nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze diljem zemlje, rekao je u nedjelju kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Građani i stručnjaci su zatražili pouzdanije podatke uslijed naglog porasta slučajeva zaraze otkako je Peking uveliko izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema korona virusu, koja je potpuno zatvorila milione građana i oslabila drugu najveću ekonomiju u svijetu.

Prestali bilježiti slučajeve zaraze bez simptoma

Nacionalna zdravstvena komisija prestala je bilježiti slučajeve zaraze bez simptoma, zbog čega ih je teže pratiti, a službeni podaci iz zemlje su postali nepotpuni. Komisija je u nedjelju prestala objavljivati dnevne podatke, koje je CDC zatim objavio.

Zhejiang je jedno od malog broja područja koje je objavilo procjenu nedavnog porasta slučajeva zaraza u pokrajini, koji uključuju i slučajeve bez simptoma.

“Procjenjuje se da će vrhunac slučajeva zaraze ranije stići u Zhejiang i ući u razdoblje visoke razine (zaraženosti) oko Nove godine, tokom kojeg će broj dnevnih slučajeva iznositi i do dva miliona”, rekla je vlada u Zhejiangu u izjavi.

Pokrajina Zhejiang, u kojoj živi 65,4 miliona ljudi, objavila je da je od 13.583 zaraženih osoba koje se liječe u pokrajinskim bolnicama, jedan pacijent imao ozbiljne simptome izazvane covidom-19 dok je kritično stanje kod 242 druge zaražene osobe izazvano drugim bolestima.

Izvor: Al Jazeera