Lavrov: Godina 2022. pokazala Rusiji kome se ne može vjerovati

Šef ruske diplomatije je dodao kako je protekla godina pomogla da se razjasne “namjere i planovi” zemalja na međunarodnoj sceni.

Lavrov: Situacija se konačno i nepovratno raščistila (Reuters)

Godina 2022. koja je na izmaku Rusiji je otkrila sa kojim državama i akterima se može „pregovarati“, a kojima se „ne može vjerovati“, rekao je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, prenosi agencija Anadolija pozivajući se na ruske medije.

„Situacija se konačno i nepovratno raščistila… s kim se može pregovarati, a kome se od sada ne može vjerovati“, rekao je on u intervjuu za televiziju Rossiya-1.

Šef ruske diplomatije je dodao kako je protekla godina pomogla da se razjasne “namjere i planovi” zemalja na međunarodnoj sceni.

Bidenov prijedlog

Rusija je pogođena uzastopnim talasima međunarodnih sankcija od početka rata u Ukrajini početkom ove godine, koje uključuju ograničenja putovanja i trgovine, zamrzavanje imovine i ograničenje cijena izvoz ruske nafte.

Američki predsjednik Joe Biden je 1. decembra rekao kako je spreman razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom ako postoji iskreni interes da se okonča sukob.

Međutim, Rusija je odbacila zahtjeve da se potpuno povuče iz Ukrajine u okviru bilo kakvih budućih pregovora o okončanju njene “specijalne vojne operacije” u susjednoj zemlji.

Izvor: Agencije