Južna Koreja ispalila hice upozorenja zbog sjevernokorejskih dronova

Bespilotne letjelice Sjeverne Koreje prešle su liniju razgraničenja dvije države na što je Seul podigrao vojne avione, od kojih se jedan srušio.

Sjeverna Koreja je u posljednje vrijeme ispalila nekoliko raketa i izazvala napetost na poluotoku (AFP)

Južna Koreja u ponedjeljak je pokrenula borbene avione i jurišne helikoptere, te ispalila hice upozorenja nakon što su sjevernokorejske bespilotne letjelice narušile njen zračni prostor, saopćila je južnokorejska vojska, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Vojska Južne Koreje je objavila kako je ova država pratila dronove koji su prelazili iz Sjeverne Koreje preko vojne linije razgraničenja između dvije zemlje nakon što ih je otkrila iznad zapadnog grada Gimpoa oko 10:25 sati po lokalnom vremenu.

Prekid letova sa dva aerodroma

Dok se pokušavao suprotstaviti dronovima, južnokorejski laki jurišni avion KA-1 srušio se ubrzo nakon što je napustio svoju bazu Wonju na istoku države, izjavio je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Njegova dva pilota uspjela su se katapultirati prije nesreće i sada su u bolnici.

Ministarstvo saobraćaja Južne Koreje saopćilo je ranije kako su letovi koji polaze s njenih aerodroma Incheon i Gimpo prekinuti na zahtjev vojske.

Prekid je počeo u 13:08 sati po lokalnom vremenu u Gimpu i u 13:22 sata u Incheonu, te trajao je približno sat vremena prije nego što su letovi nastavljeni oko 14:10 sati, rekao je zvaničnik ministarstva za Reuters.

Izvor: Agencije