Deseci žrtava u smrtonosnoj mećavi koja je paralizirala Buffalo

Najmanje 32 osobe su poginule u incidentima povezanim s vremenskim neprilikama u SAD-u, otkako je hladni val zahvatio većinu nacije.

Ozbiljnost oluje bila je primjetna čak i za regiju koja je navikla na oštre zimske uvjete (EPA)

Smrtonosna mećava paralizirala je Buffalo u američkoj državi New York, zarobivši vozače u njihovim automobilima, ostavivši bez struje hiljade domova i povisivši broj ljudskih žrtava jake zimske oluje koja je posljednjih dana zamrznula veći dio SAD-a.

Najmanje 32 osobe su poginule u incidentima povezanim s vremenskim neprilikama u SAD-u, otkako je hladni val zahvatio većinu nacije, zajedno sa snijegom, ledom i zavijajućim vjetrovima oluje koja je zahvatila područje Velikih jezera prošle sedmice.

Velik dio gubitaka života koncentriran je u i oko Buffala na rubu jezera Erie u zapadnom New Yorku, dok su velika hladnoća i obilni snijeg jezerskog efekta – koji nastaje prolaskom hladnog zraka iznad toplijih jezerskih voda – trajali kroz blagdanski vikend, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz rekao je da se potvrđeni broj mrtvih zbog oluje u nedjelju popeo na 12, budući da su još tri smrti zabilježene protekle noći u regiji Buffala.

Posljednje žrtve uključuju neke pronađene u automobilima, a neke u snježnim nanosima, rekao je Poloncarz, dodajući da bi broj mrtvih mogao još rasti.

‘Božić kakvog niko nije očekivao’

Uprkos zabrani vožnje koja je uvedena od petka, stotine vozača u okrugu Erie ostali su zaglavljeni u svojim vozilima tokom vikenda, a pripadnici Nacionalne garde pozvani su u pomoć u spašavanju koje je komplicirano zbog uvjeta ekstremne bjeline i visokog snijega, rekao je Poloncarz.

Restoran je okovan ledom usljed ‘jezerskog efekta’ tokom snježne oluje koja je pogodila Buffalo (Reuters)

“Ovo je Božić kakvom se niko nije nadao niti ga očekivao”, rekao je Poloncarz.

“Moje saučešće porodicama koje su izgubile najmilije. Policijska uprava Buffala objavila je online molbu za javnu pomoć u potrazi i izvlačenju, tražeći od onih koji imaju snježne sanjke i voljni su pomoći da nazovu posebnu telefonsku liniju za upute”, dodao je.

Ozbiljnost oluje bila je primjetna čak i za regiju koja je navikla na oštre zimske uvjete.

‘Savezna’ katastrofa

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je novinarima u nedjelju da je Bidenova administracija pristala podržati njen zahtjev za proglašenjem savezne katastrofe.

Oko 200 pripadnika Nacionalne garde mobilizirano je u zapadnom New Yorku, pružajući pomoć policiji i vatrogasnim ekipama, provodeći zdravstvene preglede i donoseći zalihe u skloništa, rekla je Hochul.

Oluja se u nedjelju kretala prema istoku, nakon što je bez struje ostavila čak 1,5 miliona korisnika što je krajem prošle sedmice prisililo na otkazivanje hiljada komercijalnih letova tokom užurbanog blagdanskog razdoblja putovanja.

Više od 150.000 domova i kompanija u SAD-u bilo je bez struje u nedjelju (AP)

Više od 150.000 domova i kompanija u SAD-u bilo je bez struje u nedjelju, što je veliko smanjenje u odnosu na 1,8 miliona koliko ih je bilo bez struje rano u subotu.

U Buffalu 16 posto stanovnika u nedjelju nije imalo struje, rekli su dužnosnici.

U Kanadi je također nestalo struje za najmanje 140.000 korisnika komunalnih usluga, uglavnom u pokrajinama Ontario i Quebec, koje je teško pogodio isti vremenski sistem koji je zapadni New York zatrpao snijegom.

Otkazano više od 1700 letova

Više od 1700 letova u Sjedinjenim Američkim Državama otkazano je od nedjelje u podne, prema FlightAware alatu za praćenje letova.

Božićne temperature bile su daleko ispod prosjeka u centralnim i istočnim dijelovima SAD-a, a ispod nule čak i južnije do obale Meksičkog zaljeva, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Rich Otto.

Aerodrom Buffalo zabilježio je gotovo metar i pol snijega, objavila je meteorološka služba.

U Kentuckyju su službenici potvrdili tri smrtna slučaja povezana s olujom, dok su najmanje četiri osobe poginule, a nekoliko ih je povrijeđeno u automobilskim nesrećama u Ohiju, gdje je nalet od 50 vozila zatvorio autoput u oba smjera tokom mećave.

Drugi smrtni slučajevi povezani s ekstremnom hladnoćom ili saobraćajnim nesrećama izazvanim vremenskim uvjetima zabilježeni su u Missouriju, Tennesseeju, Kansasu i Coloradu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada