Turska pregovara sa Rusijom o upadu u sirijski zračni prostor

Turska je već nekoliko puta upadala na teritoriju Sirije kako bi se obračunala sa YPG, a već mjesecima prijeti kako će to ponovo uraditi.

Tenzije su posebno porasle nakon terorističkog napada u Istanbulu 13. novembra (Reuters)

Turska pregovara sa Rusijom o korištenju zračnog prostora na sjeveru Sirije za vojnu operaciju protiv Jedinica narodne odbrane (YPG) sirijskih Kurda, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Kako piše britanska agencija, Turska je već nekoliko puta upadala na teritoriju Sirije kako bi se obračunala sa YPG, a već mjesecima prijeti kako će to ponovo uraditi.

Tenzije su posebno porasle nakon terorističkog napada u Istanbulu 13. novembra, kada je u eksploziji bombe na glavnom gradskom trgu Taksim poginulo šest, a ranjena 81 osoba.

Napad na Taksimu

Zvanična Ankara je za ovaj napad optužila pripadnike kurdskih oružanih grupa i pokrenula nove napade na njihova uporišta na sjeveru Sirije, iako su Radnička partija Kurdistana (PKK) i YPG tvrdili kako nisu odgovorni za krvoproliće na Taksimu.

Rusija važi za glavnog saveznika sirijskog predsednika Bashara al-Assada, a njena vojska je i dalje prisutna u Siriji, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije