Talibani naredili nevladinim organizacijama da zaposlenicama zabrane dolazak na posao

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili univerzitetima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene (EPA)

Talibanska vlast u Afganistanu je naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu ministarstva ekonomije, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene, stoji u pismu koje je potvrdio glasnogovornik ministarstva Abdulrahman Habib.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili univerzitetima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko protesta i oštre kritike u Afganistanu.

Zaposlenice ključne u humanitarnim organizacijama

Nije bilo odmah jasno kako će zapovijed utjecati na agencije Ujedinjenih naroda, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize.

Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene narode, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Ujedinjeni narodi, međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrirane u Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada.

Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.

Izvor: Al Jazeera