Deseci izgladnjelih Rohinja nađeni na indonežanskoj plaži

Grupa od 58 muškaraca stigla je jutros na plažu Indrapatra u Ladongu, ribarskom selu u okrugu Aceh Besar, saopćila je lokalna policija.

Najmanje trojica muškaraca su hospitalizirana, a ostali su na raznim medicinskim tretmanima (AP)

Deseci izgladnjelih i iscpljenih muslimana Rohinja pronađeni su danas na plaži u najsjevernijoj indonežanskoj provinciji Aceh nakon što su proveli više sedmica na moru, saopćili su zvaničnici, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Grupa od 58 muškaraca stigla je jutros na plažu Indrapatra u Ladongu, ribarskom selu u okrugu Aceh Besar, saopćila je lokalna policija.

„Izgledaju veoma slabo od gladi i dehidracije. Neki od njih su se razboljeli zbog dugog i teškog putovanja na moru”, navodi se u saopćenju.

Najmanje trojica muškaraca su hospitalizirana, a ostali su na raznim medicinskim tretmanima.

Više od mjesec dana na moru

Iz UN-a i drugih organizacija su u petak pozvali države južne Azije da spasu 190 osoba za koje se vjeruje da su Rohinja izbjeglice koje mjesec dana plove u malom čamcu Andamanskim morem.

Nije jasno odakle danas pronađena grupa putuje niti da li je dio grupe od 190 izbjeglica Rohinja, ali je jedan migranata koji govori malajski rekao da su na moru proveli više od mjesec dana.

Više od 700.000 muslimana Rohinja pobeglo je iz Mijanmara u kome je većinsko stanovništvo budističko, u izbjegličke kampove u Bangladešu od augusta 2017, kada je mijanmarska vojska pokrenula operaciju čišćenja kao odgovor na napade pobunjeničke grupe.

Grupe Rohinja pokušavaju napustiti prepune kampove u Bangladešu i otputovati morem u druge većinski muslimanske zemlje u regiji.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada