Talibani vodenim topovima razbijaju protest žena

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestiraju u većim gradovima.

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestiraju u većim gradovima (Reuters)

Talibanske snage sigurnosti upotrijebile su vodeni top u gradu Heratu, na zapadu Afganistana, kako bi razbile protest žena zbog odluke vlasti te države da zabrani univerzitetsko obrazovanje žena, rekli su očevici, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestiraju u većim gradovima što je rijedak izraz nezadovoljstva otkako su talibani prošle godine preuzeli vlast.

Po riječima očevidaca u Heratu, dvadesetak žena je danas krenulo ka kući guvernera tamošnje provincijske vlasti da protestira zbog zabrane studiranja, skandirajući: “Obrazovanje je naše pravo!”, a snage sigurnosti su ih vodenim topom primorale da se povuku, a one su nastavile protest uz skandiranje “Sramota!”.

Jedan od organizatora protesta rekao je kako je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, dolazeći u malim grupama do mjesta okupljanja.

Tukli ih granama

„Osiguranje se nalazilo na svakoj ulici, na svakom trgu je bilo oklopnih vozila i naoružanih ljudi”, rekao je organizator.

„Kada smo počeli naš protest, u parku Tariki talibani su kidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje prisustvo i dovezli vodeni top.“

Glasnogovornik guvernera provincije Hamidullaha Mutavakila tvrdi da je bilo samo četiri do pet demonstranata.

„Nisu imali nikakvu temu, samo su došli da snime film”, rekao je on, ne pominjući nasilje nad ženama ili upotrebu vodenog topa.

Izvor: Agencije