Stotine američkih rabina protiv Netanyahuove koalicije

Više američkih jevrejskih oganizacija se izjasnilo protiv uključenja ekstremističkih frakcija u vladu dok je Netanyahu sa njima pregovarao.

Netanyahu je u srijedu saopćio kako je formirao vladajuću koaliciju (Reuters)

Više od 330 američkih rabina najavilo je da neće dozvoliti da članovi ultradesnih izraelskih partija iz nove vladajuće koalicije Benjamina Netanyahua govore u njihovim sinagogama, te kako će lobirati da im se ne dozvoli obraćanje u njihovim zajednicama, prenosi agencija Beta.

U otvorenom pismu su najavili da neće pozivati članove partije Vjerski Cionizam, koja se nadmetala na parlamentarnim izborima u Izraelu 1. novembra zajedno sa partijama Jevrejska snaga i Noam, u svoje kongregacije i organizacije i kako će pozvati njihove odbore da demonstriraju, kako je navedeno, posvećenost “jevrejskim i demokratskim vrijednostima”.

Netanyahu je u srijedu saopćio kako je formirao vladajuću koaliciju u koju su uključene sve te partije.

Pet prijedloga

Jevrejska telegrafska agencija (JTA) podsjeća da ministri Vlade Izraela ponekad govore u američkim sinagogama kako bi dobili podršku za svoje inicijative i ideje.

Nejasno je, međutim, da li bi lideri Vjerskog Cionizma, koji oštro kritiziraju neortodoksne Jevreje, uopće prihvatili pozive konzervativnih i reformskih kongregacija, pored ostalih neortodoksnih, ako bi i bili pozvani.

U pismu se navodi pet prijedloga Vjerskog Cionizma za koje je ocijenjeno da će nanijeti nepopravljivu štetu odnosima Izraela i jevrejske dijaspore, uključujući izmjenu Zakona o povratku (useljenju Jevreja, onih koji su primili judaizam i njihovih potomaka u Izrael), oduzimanje prava pripadnicima LGBTQ zajednice, mogućnost da Parlament obara presude Vrhovnog suda, aneksija okupirane Zapadne obale i protjerivanje arapskih građana koji se protive izraelskoj Vladi.

Za sada se ne zna da li će svi ti prijedlozi biti usvojeni, a Netanyahu je izrazio uvjerenje da će on određivati politiku “vladati i predvoditi”.

Agencija JTA pominje Itamara Ben-Gvira, lidera Jevrejske Snage koji će, kako se očekuje kontrolirati policiju, a bio je osuđen pored ostalog zbog podrške izraelskim terorističkim grupama i davao zapaljive izjave o izraelskoj arapskoj populaciji.

“Ponosni homofob”

Uz to navodi da su Betselela Smotricha izraelske sigurnosne snage optužile da kuje zavjere za napade na Palestince, a nadgledat će jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, te kako je Avi Maoz “ponosni homofob” kako se predstavlja, a liberalne forme judaizma označava “mračnim”.

Više američkih jevrejskih oganizacija se izjasnilo protiv uključenja ekstremističkih frakcija u vladu dok je Netanyahu sa njima pregovarao i nakon što je objavio da se dogovorio, a medju njima Liga za borbu protiv klevete (ADL), veliki neoortodoksni pokreti, Partneri za progresivni Izrael (Partners for Progressive Israel), JStreet, Amerikanci za mir sada (Americans for Peace Now).

Ortodoksne grupe se još nisu izjasnile, a Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) je ocijenio drugačije da je jevrejska država pokazala da je “robusna demokratija”. Administracija predsjednika SAD Joea Bidena je najavila da će suditi o izraelskoj Vladi na osnovu njene politike, a ne pojedinaca u njoj.

Izvor: Agencije