Serijski ubica Charles Sobhraj ‘Zmija’ vratio se u Francusku

Osuđeni ubica za kojeg policija vjeruje da je ubio više od 20 turista sa zapada na “stazi hipija” kroz Aziju 1970-ih i 1980-ih stigao je u Francusku u subotu nakon gotovo dva desetljeća iza rešetaka u Nepalu.

Vrhovni sud Nepala naredio je oslobađanje Sobhraja ranije ove sedmice iz zdravstvenih razloga (EPA)

Charles Sobhraj, osuđeni ubica za kojeg policija vjeruje da je ubio više od 20 turista sa zapada na “stazi hipija” kroz Aziju 1970-ih i 1980-ih stigao je u Francusku u subotu nakon gotovo dva desetljeća iza rešetaka u Nepalu, objavio je BFM TV, prenosi Hina.

Vrhovni sud Nepala naredio je oslobađanje Sobhraja ranije ove sedmice iz zdravstvenih razloga.

Sobhraj (78), francuski državljanin prozvan “bikini ubica” i “Zmija” zbog svoje sposobnosti da se izmigolji i izvuče nakon počinjenih zlodjela, držan je u zatvoru visoke sigurnosti u Nepalu od 2003., kada je uhapšen pod optužbom za ubistvo američke turistkinje Connie Jo Bronzich 1975., a odslužio je 19 od 20 godina kazne.

On je negirao da je ubio Amerikanku, a njegovi advokati rekli su da se optužba protiv njega temelji na pretpostavci.

Nekoliko godina kasnije Sobhraj je također proglašen krivim za ubistvo Laurenta Carrierea, kanadskog prijatelja Connie Jo Bronzich.

No bio je osumnjičen za još mnogo ubistava, uključujući i Tajland, gdje je navodno drogirao i ubio šest žena 1970-ih, od kojih su neke nađene mrtve na plaži u blizini ljetovališta Pataja.

Broj njegovih žrtava nije poznat

Bio je u zatvoru u Indiji zbog trovanja grupe francuskih turista u glavnom gradu, New Delhiju, 1976., prije nego što mu se moglo suditi za optužbe na Tajlandu.

Sobhraj je pobjegao iz indijskog zatvora Tihar 1986. nakon što je zatvorske čuvare drogirao kolačima u kojima su bile tablete za spavanje.

Policija je uhapsila Sobhraja nekoliko dana kasnije u indijskoj saveznoj državi Goi na plaži.

Kip Sobhraja, s njegovom prepoznatljivom kapom sa šiltom, i dan danas se može vidjeti u restoranu u Goi. Bio je u zatvoru u Indiji do 1997. kada se vratio u Francusku.

Saradnici su ga opisali kao prevaranta, zavodnika, pljačkaša i ubicu. Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.

Sobhraj je rekao francuskoj novinskoj agenciji AFP na letu iz Nepala da nije kriv za ubistvo Bronzicha i Carriere i da je slučaj protiv njega izgrađen na lažnim dokumentima.

“Imam puno posla. Moram tužiti puno ljudi”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera