SAD: Izglasan finansijski paket od 1.700 milijardi dolara

Dan nakon što je zakon usvojen u Senatu, danas je za njega glasao i Predstavnički dom američkog Kongresa.

Lider manjinskih republikanaca Kevin McCarthy je 25 minuta kritizirao zakon, tvrdeći da je on "monstruozan". (AP)

Donji dom američkog Kongresa odobrio je finansijski paket vrijedan 1.700 milijardi dolara namijenjen federalnim agencijama i ratom razorenoj Ukrajini i to je posljednji zakon koji je Predstavnički dom usvojio na čelu sa Nancy Pelosi, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Zakon je usvojen uglavnom partijskom većinom Demokratske partije, kojoj pripada Pelosi, a da bi stupio na snagu treba još samo da ga potpiše predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jospeh Biden, obzirom da ga je jučer usvojio i Senat, gornji dom Kongresa.

Međutim, u Kongresu je ovaj zakon imao veću podršku među republikancima nego u Predstavničkom domu.

Kontrolu nad Predstavničkim domom od januara će imati republikanci, koji su na novembarskim međuizborima dobili tijesnu većinu, a Senat ostaje pod kontrolom demokrata.

Podjele u strankama

Pelosi je bila liderka Predstavničkog doma u dva navrata. Za njenu funkciju bori se lider manjinskih republikanaca Kevin McCarthy koji je 25 minuta kritizirao zakon, tvrdeći da je on “monstruozan”.

Za zakon, koji obuhvata i pomoć Ukrajini, glasali su svi kongresmeni iz Demokratske partije osim Alexandre Ocasio-Cortez iz New Yorka, a podržalo ga je i devet republikanskih kongresmena, uprkos prijetnjama tridesetak njihovih stranačkih kolega da će blokirati sve buduće inicijative republikanaca koji podrže zakon.

Biden je pohvalio usvajanje zakona, rekavši kako on predstavlja dokaz da republikanci i demokrate mogu sarađivati.

“Nadam se nastavku međupartijske saradnje u predstojećoj godini”, izjavio je on i ocijenio da je finansijski paket dobar za američku ekonomiju.

Izvor: Agencije