Rusija: Poginule 22 osobe u požaru u domu za starije osobe

Nakon požara tužilaštvo je pokrenulo postupak za ubistvo iz nehata, preliminarni uzrok je kršenje pravila protivpožarne sigurnosti.

Požar je izbio u dvospratnoj drvenoj zgradi privatnog staračkog doma u Kemerovu (Reuters)

Broj poginulih u požaru u ilegalnom staračkom domu u ruskom gradu Kemerovu, u regiji Zapadnog Sibira, porastao je na 22, saopćio je Istražni komitet, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Prema ranijim izvještajima, bilo je poznato da je 20 mrtvih i dvoje hospitaliziranih sa opekotinama u ovom požaru, prenose RIA Novosti.

Preliminarni uzrok požara u staračkom domu u Kemerovu je kršenje pravila protivpožarne sigurnosti, saopćile su vlasti Kemerovske oblasti navodeći da je požar izazvala peć za grijanje.

Kontrola svih institucija

Nakon požara tužilaštvo je pokrenulo postupak za ubistvo iz nehata, a guverner Kuzbasa Sergej Civilev rekao je kako će u svim institucijama ovoga tipa, prije svega privatnim, biti izvršen inspekcijski nadzor nakon ovog požara.

“Provjerit ćemo sve ustanove ovog tipa, prije svega privatne. Provjere će biti završene u roku od sedmicu dana”, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Požar je izbio u dvospratnoj drvenoj zgradi privatnog staračkog doma u Kemerovu, a nadležne pravosudne službe su potvrdile da je riječ o nelegalnom objektu.

Izvor: Agencije