Papa Franjo vodio misu pred Božić

Slaveći 10. Božić tokom svog pontifikata, papa Franjo je predvodio večernju misu u Bazilici Svetog Petra.

„Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi“, naveo je papa i odbacio „svijet gladan novca, moći i zadovoljstva“ (Reuters)

Papa Franjo u subotu je navečer vodio misu pred Božić i kazao, u očitoj namjeri da spomene rat u Ukrajini i druge sukobe, kako je pohlepa i glad za moći tolika da neki „čak žele proždrijeti svoje susjede“, prenosi agencija Reuters.

Slaveći 10. Božić tokom svog pontifikata, papa Franjo je predvodio večernju misu u Bazilici Svetog Petra. Ovo je bila prva misa sa punim klupama vjernika, njih blizu 7.000, nakon nekoliko godina ograničenja zbog koronavirusa. Još 4.000 osoba je bilo na Trgu svetog Petra.

Dostojanstvo i sloboda

Poglavar Rimokatoličke crkve posljednjih mjeseci ima problema sa koljenom i nije mogao ni večeras dugo stajati, pa je delegirao kardinala koji je bio predvodio euharističko slavlje pred oltarom najveće crkve kršćanstva.

Sjedeći pored oltara većini vremena, papa je upozorio na pohlepu i potrošnju na raznim nivoima, te pozvao ljude da gledaju mimo konzumerizma koje je „upakovalo“ slavlje, da se pronađe njegovo pravo značenje i da se prisjete onih koji pate zbog rata i siromaštva.

„Muškarci i žene našeg svijeta, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje susjede, vlastitu braću i sestre. Koliko smo već ratova vidjeli! I na koliko mjesta, pa čak i danas, se ljudsko dostojanstvo i sloboda tretiraju sa gađenjem“, rekao je pontif.

Djeca u prvom redu

Od februara i početka invazije Rusije na Ukrajinu, papa Franjo je često govorio protiv rata, kritizirajući zločine koji su počinjeni neizazvanom agresijom. U subotu navečer nije direktno spomenuo Ukrajinu.

„Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi“, naveo je i odbacio „svijet gladan novca, moći i zadovoljstva“…

„U prvom redu mislim na djecu koju je pojeo rat, neimaština i nepravda“, te dalje je spomenuo „nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu“.

Poredeći bebu Isusa rođenog u jaslama i današnje siromaštvo, papa je rekao: „U jaslama odbijanja i neugode, Bog se prikazuje. On dolazi tamo jer tamo mi vidimo problem našeg čovječanstva: nezainteresiranost koju stvara gladna utrka da se posjeduje i konzumira“.

Izvor: Agencije