Osam Hrvata u pritvoru u Zambiji, uhapšeni s djecom iz Konga

Četiri para iz Hrvatske uhapšeni su 7. decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavio je Jutarnji list u petak, dodavši kako su parovi namjeravali usvojiti djecu iz Konga.

Hrvati su uhapšeni, a djeca su predana ustanovama za socijalnu njegu (EPA)

Osmero hrvatskih državljana nalazi se više od dvije sedmice u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o usvajanju maloljetne kongoanske djece, potvrdio je MVEP u subotu.

Četiri para iz Hrvatske uhapšeni su 7. decembra u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavio je Jutarnji list u petak, dodavši kako su parovi namjeravali usvojiti djecu iz Konga, prenosi Hina.

Peacewell Mweemba, policijski komandant pokrajine Copperbelt, rekao je da su Hrvati uhapšeni na aerodromu u Ndoli s četvero djece iz Konga, jer su kongoanski dokumenti o usvajanju, koje su osumnjičeni predočili, djelovali krivotvoreno, objavio je zambijski portal Lusaka Times.

Istraga traje

Hrvati su uhapšeni, a djeca su predana ustanovama za socijalnu njegu, rekao je Mweemba. Istraga traje.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova potvrdilo je u subotu da se osmero Hrvata još uvijek nalazi u pritvoru u Ndoli.

Ndola je drugi po veličini zambijski grad, smješten tik uz granicu s DR Kongom.

Uhapšene hrvatske državljane posjetio je uposlenik hrvatske ambasade u Pretoriji i pružio im konzularnu pomoć. Razgovarao je i s nadležnim zambijskim tijelima o tom slučaju, priopćio je MVEP i najavio da će im pomagati i dalje diplomatskim putem.

Izvor: Agencije