Meta pristala na nagodbu od 725 miliona dolara u skandalu Cambridge Analytica

Predložena nagodba okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konzultantskoj tvrtki Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 miliona korisnika.

Meta nije priznala da je učinila išta pogrešno, što je dio nagodbe koju mora odobriti savezni sudac u San Franciscu (AP)

Meta, tvrtka u čijem je vlasništvu Facebook, pristala je na nagodbu u sklopu koje će platiti 725 miliona dolara u slučaju u kojem je optužena da je dozvolila trećim strankama, uključujući Cambridge Analyticu, da pristupe ličnim podacima svojih korisnika, prenosi Hina.

Predložena nagodba, koja je predana sudu, okončala bi dugotrajnu tužbu nakon otkrića iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj konzultantskoj tvrtki Cambridge Analytica da pristupi podacima 87 miliona korisnika.

Advokati tužitelja nazvali su predloženu nagodbu najvećom u historiji američkih kolektivnih tužbi vezanih uz privatnost podataka i dodali da je to više nego što je Meta ikada platila kako bi razriješila kolektivnu tužbu.

Meta nije priznala da je uradila išta pogrešno

Meta nije priznala da je učinila išta pogrešno, što je dio nagodbe koju mora odobriti savezni sudac u San Franciscu. Tvrtka je u izjavi rekla da je nagodba “u najboljem interesu naše zajednice i dioničara”.

Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za uspješnu predizbornu kampanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. i dobila je pristup ličnim podacima miliona korisničkih računa na Facebooku radi ciljanog oglašavanja.

Britanska konzultantska tvrtka je pristup tim informacijama, bez pristanka korisnika, dobila od istraživača kojem je Facebook dopustio da na društvenoj mreži koristi aplikaciju za prikupljanje podataka miliona korisnika.

Skandal koji je izbio izazvao je vladine istrage o Facebookovoj politici prema privatnosti, tužbe i saslušanje u američkom Kongresu na kojem su zastupnici ispitivali izvršnog upravitelja Mete Marka Zuckerberga.

Sudac tvrdnje Facebooka proglasio “pogrešnim”

Nagodba u četvrtak razriješila je tvrdnje korisnika Facebooka da je tvrtka prekršila različite savezne i državne zakone dozvolivši programerima i poslovnim partnerima da masovno prikupe njihove osobne podatke bez njihova pristanka.

Facebook je tvrdio da njegovi korisnici nemaju legitiman interes za privatnošću kada su u pitanju informacije koje su podijelili sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. No, američki okružni sudac Vince Chhabria je taj stav nazvao “pogrešnim” i 2019. dozvolio da se parnica nastavi.

Nagodba se odnosi na između 250 i 280 miliona korisnika društvene mreže. Koliko će pojedini korisnik dobiti, ovisi o broju ljudi koji budu opravdano tvrdili da zaslužuju dio novaca od nagodbe.

Advokati tužitelja kažu da namjeravaju od suca zatražiti da im dodijeli do 25 posto nagodbe za advokatski honorar, što je otprilike 181 milion dolara.

Izvor: Agencije