Komisija Kongresa: Trump svjesno djelovao protiv zakona

Devetočlana komisija Kongresa, u kojoj većinu čini sedam demokrata, preporučila je Ministarstvu pravde SAD-a da optuži Trumpa da je počinio četiri krivična djela.

Ministarstvo pravde nije u obavezi prihvatiti preporuke komisije Kongresa (Real Madrid C.F. / YouTube)

Posebna komisija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koja ispituje ulogu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, došla je do konačnog zaključka da je Trump svjesno djelovao protiv zakona kako bi preokrenuo rezultat američkih izbora, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Devetočlana komisija Kongresa, u kojoj većinu čini sedam demokrata, preporučila je Ministarstvu pravde SAD-a da optuži Trumpa da je počinio četiri krivična djela, od kojih je jedno potpomaganje pobune, prenosi Reuters.

Najavio kandidaturu

Komisija je istraživala ovaj slučaj 18 mjeseci, saslušala više od 1.000 svjedoka i analizirala više od milion dokumenata, a svoj zaključak i obrazloženja je donijela u dokumentu od 845 stranica.

U zaključku, komisija predlaže da među optuženima pored Trumpa budu i njegovi advokati i savjetnici John Eastman, Rudolph Giuliani, Jeffrey Clark, Kenneth Chesebro i Mark Meadows.

Ministarstvo pravde nije u obavezi prihvatiti preporuke komisije Kongresa, navodi Reuters.

Donald Trump, koji je već najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine, odbacuje sve optužbe, a članove komisije je nazvao “bitangama i lupežima”.

Izvor: Agencije