Započeto ispitivanje vakcine protiv malarije na ljudima

Njemačka kompanija BioNTech pokrenula je prvu fazu studije za procjenu eksperimentalne vakcine protiv malarije kod ljudi.

BioNTechova vakcina je zasnovana na mRNA tehnologiji, koja je već korištena za brzi razvoj vakcina protiv virusa COVID-a 19 (Reuters)

Njemačka kompanija BioNTech pokrenula je u petak prvu fazu studije za procjenu eksperimentalne vakcine protiv malarije kod ljudi, prenio je Reuters.

Kako navodi agencija, očekuje se da će ispitivanja u ovoj fazi uključiti 60 dobrovoljaca bez historije malarije, kako bi se odabrali kandidati za tri doze eksperimentalne vakcine, prenosi Tanjug.

Usporavanje napora

Agencija prenosi da je BioNTechova vakcina zasnovana na mRNA tehnologiji, koja je već korištena za brzi razvoj vakcina protiv virusa COVID-a 19, a koja podstiče ljudsko tijelo da stvara proteine koji su dio patogena i na taj način stvara imuni odgovor na zarazu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ove godine odobrila prvu vakcinu protiv malarije Mosquirix britanskog proizvođača GSK-a, nakon više decenija ispitivanja.

Reuters navodi da su komplicirana struktura i životni ciklus parazita malarije decenijama usporavali napore naučnika da razviju vakcinu protiv te bolesti.

Izvor: Agencije