Peking: SAD mora prestati s maltretiranjem i suzbijanjem razvoja Kine

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i vjeruje da Sjedinjene Američke Države polako lome njene temeljne interese i dovode u pitanje crvenu liniju.

Wang YI kaže da bi se Kina i SAD trebali usredotočiti na provođenje konsenzusa koji su državni čelnici postigli u Baliju (Reuters)

Sjedinjene Američke Države moraju prestati suzbijati razvoj Kine i ne bi trebale nastaviti “staru rutinu jednostranog maltretiranja”, poručio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu.

U posljednjem telefonskom razgovoru dva šefa diplomatije Wang je rekao da SAD mora obraćati pažnju na kineske legitimne zabrinutosti i zaustaviti ograničenje i suzbijanje njenog razvoja, a ne konstantno dovoditi u pitanje kineske crvene linije “salama taktikom”, prenosi Hina.

Mislio je pritom na poduzimanje niza manjih akcija za ostvarenje puno većeg rezultata.

Wangove primjedbe povezane su i sa sastankom kineskog predsjednika Xi Jinpinga s američkim kolegom Joeom Bidenom na samitu G20 u Baliju prošle sedmice, što je bio njihov prvi sastanak uživo od 2017. godine.

Xi i i Biden razgovarali su, između ostalog, o Tajvanu.

‘Prisilne i agresivne akcije prema Tajvanu’

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i vjeruje da SAD polako lomi njene temeljne interese i dovodi u pitanje crvenu liniju, pazeći pritom da ne dođe do jedne drastične akcije koja bi Kini mogla pružiti povod za reakciju punom snagom.

Biden je iznio primjedbe na kineske “prisilne i sve agresivnije akcije prema Tajvanu”, za koje je rekao da potkopavaju mir i stabilnost diljem Tajvanskog tjesnaca i u široj regiji te da ugrožavaju globalni prosperitet.

Xi je kazao da je to “prva crvena linija” koja se ne smije preći u kinesko-američkim odnosima.

U telefonskom razgovoru s Blinkenom, Wang je naglasio da bi se Kina i SAD trebali usredotočiti na provođenje koncenzusa, koji su državni čelnici postigli u Baliju, u praktične politike i konkretne akcije, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u petak.

“Potrebno je pojačati konsultacije o glavnim načelima kinesko-američkih odnosa, promovirati dijalog na svim nivoima i rješavati specifična pitanja između dvije zemlje kroz zajedničke radne grupe”, rekao je Wang.

Izvor: Agencije