Senat SAD-a usvojio zakon o potrošnji vrijedan 1.700 milijardi dolara

Senat Sjedinjenih Američkih Država je usvojio zakon o potrošnji koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine.

'Trebalo je malo vremena, ali vrijedilo je', rekao je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer (Reuters)

Senat Sjedinjenih Američkih Država je u četvrtak  usvojio zakon o potrošnji koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine.

Sveobuhvatni paket potrošnje vrijedan je 1.700 milijardi dolara, od čega je gotovo 45 milijardi namijenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini, prenio je Tanjug Glas Amerike.

Nakon višednevnih pregovora, senatori su zakon usvojili dvostranačkom podrškom sa 68 glasova “za” i 29 glasova “protiv”.

Oni su, također, glasali i o 15 uglavnom stranačkih amandmana u odnosu na originalni prijedlog, koji uglavnom nisu usvojeni, pošto je za to potrebno 60 od 100 mogućih glasova – većina koju nemaju ni republikanci ni demokrate.

“Trebalo je malo vremena, ali vrijedilo je”, rekao je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer najavljujući glasanje.

Podrška zakonu

Zakon je podržao i lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell koji je naveo da je razlog za to povećanje od gotovo 10 posto u potrošnji za vojsku.

Takav stav ne podržavaju mnogi republikanci, posebno iz Predstavničkog doma, navodeći kao razlog nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona prije potencijalnog zatvaranja vlade i Božića.

Naredni korak prije nego zakon ode na potpisivanje predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu je glasanje upravo u Predstavničkom domu.

Očekuje se da će zakon u tom domu Kongresa biti brzo usvojen pošto demokrate imaju tijesnu većinu.

Biden mora da potpiše zakon u petak prije ponoći kako bi se izbjegla djelomična obustava rada vlade.

Prijedlog zakona koji se sastoji od 4.155 stranica uključuje oko 772,5 milijardi dolara za diskrecione programe koji se ne odnose na odbranu i 858 milijardi dolara za finansiranje odbrane.

Zakonodavci su u proteklim sedmicama radili na tome da u veliki paket uključe što više prioriteta, imajući u vidu da u januaru počinje mandat članovima Kongresa izabranim na novembarskim izborima, te da će većinu u Predstavničkom domu preuzeti Republikanci.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada