Litvanija zabranjuje vatreno oružje ruskim i bjeloruskim državljanima

Cilj novog zakona, koji stupa na snagu 1. aprila iduće godine, je spriječiti osnivanje oružanih skupina koje bi se protivile vlastima u slučaju nemira u zemlji.

Prema informacijama predstavljenim parlamentu, 294 ruskih i 46 bjeloruskih državljana trenutno ima dozvolu posjedovanja ili nošenja vatrenog oružja (EPA)

Litvanija će ruskim i bjeloruskim državljanima zabraniti posjedovanje vatrenog oružja prema novom zakonu koji je usvojio parlament u glavnom gradu Vilniusu, prenosi Hina.

Cilj novog zakona, koji stupa na snagu 1. aprila iduće godine, je spriječiti osnivanje oružanih skupina koje bi se protivile vlastima u slučaju nemira u zemlji, koja dijeli granicu s Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradskom oblasti.

Litvanija snažno podržava Ukrajinu

Prema informacijama predstavljenim parlamentu, 294 ruskih i 46 bjeloruskih državljana trenutno ima dozvolu posjedovanja ili nošenja vatrenog oružja.

Nakon što zakon stupi na snagu, imat će godinu dana da oružje prodaju ili ga predaju policiji. Dozvole će se ukinuti.

Litvanija, članica Evropske unije i NATO saveza, snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije, a Rusiju smatra prijetnjom vlastitom suverenitetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada