Komisija za istragu napada na Capitol optužila Trumpa za zavjeru

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na američki Capitol 6. januara 2021. godine, u izvještaju je optužila Donalda Trumpa za ‘zavjeru’.

Objavljivanje izvještaja dolazi samo tri dana nakon što je komisija preporučila krivične prijave protiv Trumpa (Reuters)

Komisija Predstavničkog doma američkog Kongresa, koja istražuje napad na američki Capitol 6. januara 2021. godine, objavila je svoj konačni izvještaj, optuživši bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za “zavjeru”.

Komisija u izvještaju navodi da je to učinjeno kako bi se osujetila volja naroda i potkopao demokratski poredak i preporučuje da se bivšem predsjedniku zabrani ponovno obavljanje predsjedničke funkcije, prenosi Tanjug.

Među 11 preporuka koje je komisija predložila, kao rezultat istrage, nalazi se i prijedlog zabrane obavljanja javne funkcije, što bi Trumpa udaljilo od potencijalne predsjedničke kandidature na narednim izborima, prenosi CNN.

Komisija je u izvještaju citirala dio Ustava SAD-a u kome piše da pojedinac koji je položio zakletvu da će poštovati Ustav, ali je “učestvovao u pobuni” ili pružio “pomoć neprijateljima ustava” može biti diskvalificiran za obavljanje javne funkcije.

Trumpovi planovi

Podijeljen na osam poglavlja, izvještaj od 845 stranica uključuje nalaze, transkripte intervjua i zakonodavne preporuke, a njegovo objavljivanje dolazi samo tri dana nakon što je komisija preporučila krivične prijave protiv Trumpa, prenosi Guardian.

Komisija, koja će biti raspuštena 3. januara, kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom kongresa, obavila je više od 1.000 intervjua, održala 10 javnih rasprava i prikupila više od milion dokumenata od formiranja u julu prošle godine.

U izvještaju se ocjenjuje da je Trump želio da poništi izborne rezultate i pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine, a komisija zaključuje da ja Trump kriv za nasilnu pobunu njegovih pristalica.

Kako se navodi u izvještaju, Trump je znao da je izgubio, ali je i dalje vršio pritisak na državne zvaničnike i potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea da ponište izbore.

Kako se ističe bio je direktno odgovoran za sazivanje protesta koji je kasnije postao nasilan, a napominje se i da je odbio da osudi proteste ili da zamoli demonstrante da napuste Capitol.

“Jedan čovjek je glavni uzrok za nemire koji su izbili 6. januara. Bivši predsjednik Donald Trump, koga su mnogi slijedili”, navodi se u sažetku izvještaja i dodaje da do nemira ne bi došlo bez Trumpa.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada