Čile otvara ambasadu u okupiranim palestinskim područjima

Čileanski predsjednik Gabriel Boric izrazio je svoju podršku palestinskom narodu za nezavisnom državom.

Boric: Dići ćemo čileansko predstavništvo u Palestini s [nivoa] otpravnika poslova, na nivo ambasade (EPA)

Čile namjerava otvoriti ambasadu u Palestini, rekao je čileanski predsjednik Gabriel Boric, čime bi se ta južnoamerička zemlja pridružila državama koje imaju ured na nivou ambasada na teritoriju oko kojeg se Palestina spori s Izraelom.

Čileanska ministrica vanjskih poslova Antonia Urrejola potvrdila je plan u četvrtak, no rekla je da vremenski rok još uvijek nije određen i da Čile nastavlja priznavati Palestinu i Izrael kao legitimne države, piše Reuters.

Ljevičar Boric, koji je u više navrata izrazio svoju podršku za zahtjeve palestinskog naroda za nezavisnom državom, plan je komentirao na privatnoj svečanosti u Santiagu, koju je organizirala palestinska dijaspora.

Boric: Izlažem se riziku

“Izlažem se riziku ovime… dići ćemo naše službeno predstavništvo u Palestini s [nivoa] otpravnika poslova; sada ćemo otvoriti ambasadu”, kazao je Boric, bez da je pružio pojedinosti o lokaciji buduće ambasade.

Glasnogovornik izraelske ambasade u Čileu je rekao da slučaj neće javno komentirati.

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, upućen izvan radnog vremena.

Palestinski teritoriji, za koje Palestinci žele da budu priznati kao država, uključuju Zapadnu obalu, Pojas Gaze i osporavaju kontrolu nad Istočnim Jerusalemom. Izrael je ta područja osvojio u bliskoistočnom ratu 1967.

Izvor: Agencije