Vijeće sigurnosti UN-a donijelo prvu rezoluciju o Mijanmaru

Ujedinjeni narodi donijeli s rezoluciju o situaciji u zemlji jugoistočne Azije u kojoj traži prekid nasilja i oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Aung San Suu Kyi (77) uhapšena je dok je obavljala premijersku dužnost (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je, prvi put u više desetaka godina, rezoluciju o situaciji u Mijanmaru, u kojoj traži prekid nasilja i oslobađanje svih političkih zatvorenika, pa tako i bivše čelnice Aung San Suu Kyi.

Vijeće sigurnosti sve do sada nije moglo prevladati razlike u stavovima o toj zemlji i donijeti rezoluciju i nikad se nije maklo dalje od formalnih izjava, prenosi Hina.

Rezolucija je prihvaćena u srijedu sa 12 glasova za i s nijednim protiv.

Kina i Rusija su se suzdržale, odrekavši se prava veta kojim su mogle spriječiti ovu inicijativu.

Vojni puč u februaru 2021.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi (77) uhapšena je dok je obavljala premijersku dužnost u vojnom puču u februaru 2021. godine, kojim se završilo desetljetno razdoblje demokratske tranzicije u toj zemlji jugoistočne Azije.

U Mijanmaru od tada vlada haos i nasilje, a ekonomija propada.

Više od 2.500 civila ubile su sigurnosne snage, pokazuju podaci tamošnje nevladine organizacije.

U rezoluciji se “poziva” vojska da “odmah oslobodi sve zatvorenike koji su protuzakonito uhapšeni”, navodeći imena bivšeg predsjednika Win Myinta i Aung San Suu Kyi.

U tekstu se ujedno traži “trenutni prekid svih oblika nasilja” i poziva “sve strane da poštuju ljudska prava, temeljne slobode i vladavinu prava”.

Izvor: Agencije