Najviše oboljelih od gripe u historiji Austrije

U prvoj sedmici decembra registrirano je 394.000 novih pacijenata oboljelih od respiratornih bolesti u zemlji koja ima devet miliona stanovnika.

Najviši nivo oboljelih od respiratornih bolesti zabilježen je u 2017. godini (Reuters)

Austrija se suočava s velikim porastom oboljelih od gripe, a samo u prvoj sedmici decembra registrirano je približno 394.000 novih pacijenata oboljelih od respiratornih bolesti.

U saopćenju Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) navodi se kako su gripa i slične bolesti prisutne u cijeloj Austriji, a broj dnevnih slučajeva oboljelih dostigao je najviši nivo u njenoj historiji.

Od 5. do 12. decembra 4.338 osoba na svakih 100.000 oboljelo od gripe i sličnih respiratornih bolesti, prenosi Anadolja.

U prvoj sedmici decembra registrirano je približno 394.000 novih pacijenata oboljelih od respiratornih bolesti u Austriji, koja ima devet miliona stanovnika.

Velike gužve kod ljekara

U saopćenju se navodi da je najviši nivo oboljelih od respiratornih bolesti zabilježen u 2017. godini prije pandemije COVID-19, ali da se broj slučajeva gotovo udvostručio u 2022. godini.

Beč je jedan od gradova koji su najviše pogođeni, a zdravstveni zvaničnici procjenjuju da će se nastaviti povećanje broja oboljelih u narednom periodu.

Zzbog vrlo brzog širenja bolesti među djecom došlo je do velikih gužvi, posebno u pedijatrijskim odjeljenjima, zbog čega se pacijenti upućuju kod porodičnih ljekara ili u druga odjeljenja.

Izvor: Agencije