Macron: Evropske zemlje trebaju smanjiti oslanjanje na SAD

Predsjednik Francuske kaže da bi evropske zemlje trebale biti odlučnije u NATO-u i smanjiti oslanjanje na Sjedinjene Američke Države.

Emmanuel Macron: Jača Evropa omogućila bi kontinentu da postane autonomniji unutar vojnog saveza (Reuters)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da bi evropske zemlje trebale biti odlučnije u NATO-u i smanjiti oslanjanje na Sjedinjene Američke Države.

Wall Street Journal (WSJ) objavio je da je Macron, obraćajući se novinarima u francuskom predsjedničkom avionu po povratku sa međunarodnog samita u Amanu, Jordan, rekao da “ne vidi napor da razvije evropsku odbranu kao alternativu NATO-u”, prenosi Anadolija.

Rekao je da bi jača Evropa omogućila kontinentu da postane autonomniji unutar vojnog saveza, djelujući unutar NATO-a, s NATO-om, ali da ne zavisi od NATO-a.

‘To je nešto što trebam odabrati’

“Savez nije nešto o čemu trebam zavisiti. To je nešto što trebam odabrati, nešto s čime radim”, kazao je Macron i dodao da je potrebno ponovo razmisliti o strateškoj autonomiji.

Prema njegovim riječima, Evropa treba steći veću autonomiju u pogledu tehnologije i odbrambenih sposobnosti, uključujući i od SAD-a.

Njegove izjave uslijedile su nakon sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu i obraćanja Kongresu u srijedu.

Ranije je Biden najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 1,85 milijardi dolara.

Izvor: Agencije